niedziela, 25 maja 2014

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy



Szybka, zdrowa surówka z kalarepy, jabłka i marchewki. Można ją przyrządzić błyskawicznie i wykorzystać w niej warzywo, które właściwie dostępne jest tylko na wiosnę. A nawet jak jest dostępna latem, to przeważnie w wersji łykowatej, a tego nie lubię.  Tak więc należy go teraz wykorzystywać jak najwięcej. Ja przyrządzam z kalarepą zupy, a przepisy na nie można znaleźć TUTAJ i TU. Kiedyś robiłam też kalarepy faszerowane i będę musiała to powtórzyć, bo były całkiem smaczne. Wówczas podzielę się przepisem. Surówka z kalarepką to wiosenny standard. Dziś wersja na ostro. Polecam też wersję na słodko ( Klik ).

 

Składniki:
  • 1 duża kalarepa
  • 1 duże jabłko
  • 2 młode marchewki średniej wielkości
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
 Sposób wykonania:
  • Kalarepkę, marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarełku. Marchewkę na małych oczkach, a jabłko i kalarepkę na dużych. Jabłko po starciu skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy
  • Starte warzywa solimy i doprawiamy pieprzem. Chwilę odczekujemy i odsączamy sok, który zbierze się na dnie miski
  • Do sałatki dodajemy łyżkę siekanego koperku i jogurt. Mieszamy. Podajemy zaraz po przyrządzeniu
  • Na zdjęciu surówka podana do gulaszu z papryką i chili (Klik )

4 komentarze:

  1. Przyznam, że z kalarepy nie robiłam surówki, ale Twoja propozycja brzmi bardzo zdrowo, więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna! Musze zrobic przy najblizszej okazji!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzis zrobilam do obiadku! Pycha!

    OdpowiedzUsuń