Lubię proste ciasta bez zbędnych mas i tłuszczu. takim jest też ciasto, które przedstawiam dzisiaj. Bardzo smaczne, łatwe do przygotowania, a oryginalne. Kruchy spód, ser, na to rabarbar, truskawki i kruszonka. Całość smakowita. Idealne ciasto do przygotowania na szybko. Niestety równie szybko znika.
Ciasto, co widać na zdjęciu, ma nieco przypaloną kruszonkę i rabarbar. Piekłam go 1 godzinę we wskazanej poniżej temperaturze na ustawieniu góra - dół. Po godzinie stwierdziłam, że kruszonka mogłaby być nieco więcej przyrumieniona i przełączyłam na górną grzałkę. I niestety zapomniałam sobie przez chwilę o cieście. Po 5 minutach czubki kruszonki i wystające części rabarbaru nieco się spiekły. Więc to wynik mojej nieuwagi, ale w niczym nie zaszkodziło to smakowi całości. Więc jeśli chcemy bardziej przyrumienić kruszonkę, to przełączając na górną grzałkę czuwamy nad ciastem, aby nie osiągnąć takiego efektu, jak u mnie. Oczywiście kruszonka po godzinie pieczenia jest upieczona i nie koniecznie musimy ją przyrumieniać. Ja miałam takie "widzimisię" i skończyło się, jak widać na załączonych zdjęciach. Na szczęście był to tylko defekt wizerunkowy, a nie smakowy.
Ciasto bardzo smaczne i można go przyrządzać z dowolnymi owocami. Ja upiekłam go w tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki:
Na kruchy spód:
- 350 g mąki ( w tym ok 50 g mąki kukurydzianej, ale może być tylko pszenna )
- pół kostki masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 żółtka
- szczypta soli
- opakowanie gotowego sera do serników ( 500 g )
- 3 całe jajka
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 30 g masła
- 30 g cukru kryształu
- 60 g mąki pszennej
- 2 łodygi rabarbaru
- kilka dużych truskawek
- Z wymienionych wyżej składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy go na okrąg o średnicy 28 cm i wkładamy do tortownicy o nieco mniejszej średnicy ( u mnie 26 cm ) zawijając brzegi na ścianki formy
- Ser mieszamy z cukrem i jajkami na jednolita masę ( ja robię to za pomocą łyżki )
- Z w/w składników wyrabiamy kruszonkę; składniki rozcieramy w palcach, aż powstaną większe i mniejsze grudki
- Rabarbar obieramy i tniemy na 2 cm kawałki, truskawki myjemy i jeśli są małe zostawiamy w całości, jeśli większe dzielimy na pół
- Na przygotowane ciasto wlewamy ser, a na nim układamy owoce. Całość posypujemy kruszonką
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny
- Więcej wskazówek we wstępie
Och, to ciasto jest niebem w gębie! Wiosenne i lekkie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się to ciasto podoba. Zamierzam zrobić go w ten weekend.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować:)
UsuńAniko, ciasto smakuje rewelacyjnie! Wszystkim przypadło do gustu :) Zamierzam na Boże Ciało upiec jeszcze raz, ale dla odmiany z innymi owocami :)
UsuńTwoje wygląda ładniej - chyba to zasługa mąki kukurydzianej, której ja nie dałam :)
Pozdrawiam!
Cieszę się, że ciasto przypadło Tobie i Twoim domownikom do gustu. Ja też piekę go z różnymi owocami. Fajne wychodzi z borówkami czy nawet jabłkami pokrojonymi w cienkie plasterki. A Ty z jakimi owocami zamierzasz go upiec? Mąka kukurydziana nadaje ciastu ładnego kolorku, często zastępuję w ciastach część mąki pszennej kukurydzianą. Zawsze mam ją w domu w zapasie. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków:)
Usuń