czwartek, 1 maja 2014

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami





Młoda kapusta w tym roku gościła już u nas dwa razy. Tym razem przyrządziłam ją z pomidorami, a właściwie z przecierem pomidorowym. Wyszła idealna. Pyszna w pierwszy dzień, a na drugi jeszcze lepsza. W pierwszy dzień zjedliśmy ją z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami, a na drugi: kapusta - młode ziemniaki i jako sadzone na boczku. Taki obiad jest w miarę szybki do przyrządzenia, a smakuje wybornie.

 

Składniki:
  • 1 duża główka  zwartej młodej kapusty ( moja miała ok 1 kg )
  • 15 dag boczku
  • 1 cebula
  • 1 mały przecier pomidorowy - u mnie cała puszeczka - najmniejsza z dostępnych
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania gotowego dania
Sposób wykonania:
  • Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści. Główkę kroimy na 4 części i drobno siekamy
  • Posiekaną kapustę przekładamy do dużego garnka, solimy i zalewamy wodą (1,5 szklanki). Zagotowujemy i gotujemy ok 10 - 15 minut, aż kapusta zmięknie. Dodajemy kminek
  • W międzyczasie przygotowujemy boczek: kroimy go w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni, aż puści tłuszcz. Wówczas dodajemy do niego posiekaną drobno cebulę i smażymy razem do zeszklenia cebuli. Następnie boczek z cebulą dodajemy do kapusty ( jeśli boczek jest dość tłusty nie dodaję wszystkiego tłuszczu do kapusty, czasami zanim dodam cebulę odlewam nadmiar wytopionego tłuszczu
  • Z boczkiem gotujemy kolejne 10 minut, a następnie dodajemy przecier pomidorowy i nadal gotujemy, aż do uzyskania pożądanej przez nas miękkości kapusty. Ja wolę niezbyt rozgotowaną, więc nie gotuję jej zbyt długo. 
  • Na koniec doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy
Polecam też inne dania z młodą kapustą - KLIK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz