Roladki z piersi indyka

Roladki z piersi indyka






Roladki z indyka przygotowałam w niedzielę. Do tego ziemniaki i surówka. Pyszne danie. Roladki można zjadać na ciepło do obiadu, albo po wystudzeniu jako dodatek do kanapek.
W zależności od wielkości piersi wyjdzie nam różna ilość roladek. Ja osobiście robię je dość duże. Pierś nie była duża, a mi wyszło 6 roladek, które starczyły na dwa dni. 

 





Składniki:
  • 1 pierś z indyka
  • 50 dag pieczarek
  • boczek w plastrach
  • sól
  • pieprz
  • czerwona ostra papryka w proszku
  • 5 dag sera żółtego
  • olej 
  • cebula
Sposób wykonania:


  •  Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ją na 2 - 3 łyżkach oleju  aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu aż do odparowania wody
  • Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na kilka części ( ja pokroiłam ją na 6 części, to zależy od wielkości fileta i od tego, jakie duże roladki chcemy zrobić )
  • Każdą część rozbijamy tłuczkiem formując płaty mięsa w kształcie prostokąta
  • Każdy płat mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem
  • Na każdym płacie rozprowadzamy równomiernie pieczarki zostawiając ok 1 cm od brzegów mięsa. W miejscu, gdzie zaczniemy zwijanie roladki nakładamy słupek sera żółtego
  • Mięso z zawartością rolujemy na kształt roladki. Oprószamy ją ostrą papryką i owijamy plastrem boczku
  • Całą roladkę okręcamy nicią, najlepiej spożywczą, tak aby nadać jej kształt i zapobiec rozwinięciu mięsa i boczku wokół roladki
  • Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu.. Pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Roladki w trakcie pieczenia można polewać sosem, który wytworzy się w czasie pieczenia ( ja zrobiłam to 2 razy )
  • Po upieczeniu z mięsa wyjmujemy nici. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa

Komentarze

  1. Rozumiem że na świeżo są genialne. Mam pytanie jak odgrzać je na drugi dzień zeby nie były suche ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz