Roladki z piersi indyka
Roladki z indyka przygotowałam w niedzielę. Do tego ziemniaki i surówka. Pyszne danie. Roladki można zjadać na ciepło do obiadu, albo po wystudzeniu jako dodatek do kanapek.
W zależności od wielkości piersi wyjdzie nam różna ilość roladek. Ja osobiście robię je dość duże. Pierś nie była duża, a mi wyszło 6 roladek, które starczyły na dwa dni.
Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 50 dag pieczarek
- boczek w plastrach
- sól
- pieprz
- czerwona ostra papryka w proszku
- 5 dag sera żółtego
- olej
- cebula
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ją na 2 - 3 łyżkach oleju aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu aż do odparowania wody
- Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na kilka części ( ja pokroiłam ją na 6 części, to zależy od wielkości fileta i od tego, jakie duże roladki chcemy zrobić )
- Każdą część rozbijamy tłuczkiem formując płaty mięsa w kształcie prostokąta
- Każdy płat mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem
- Na każdym płacie rozprowadzamy równomiernie pieczarki zostawiając ok 1 cm od brzegów mięsa. W miejscu, gdzie zaczniemy zwijanie roladki nakładamy słupek sera żółtego
- Mięso z zawartością rolujemy na kształt roladki. Oprószamy ją ostrą papryką i owijamy plastrem boczku
- Całą roladkę okręcamy nicią, najlepiej spożywczą, tak aby nadać jej kształt i zapobiec rozwinięciu mięsa i boczku wokół roladki
- Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu.. Pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Roladki w trakcie pieczenia można polewać sosem, który wytworzy się w czasie pieczenia ( ja zrobiłam to 2 razy )
- Po upieczeniu z mięsa wyjmujemy nici. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa
wspaniałe S W.
OdpowiedzUsuńRozumiem że na świeżo są genialne. Mam pytanie jak odgrzać je na drugi dzień zeby nie były suche ?
OdpowiedzUsuń