wtorek, 20 maja 2014

Roladki z piersi indyka

Roladki z piersi indyka






Roladki z indyka przygotowałam w niedzielę. Do tego ziemniaki i surówka. Pyszne danie. Roladki można zjadać na ciepło do obiadu, albo po wystudzeniu jako dodatek do kanapek.
W zależności od wielkości piersi wyjdzie nam różna ilość roladek. Ja osobiście robię je dość duże. Pierś nie była duża, a mi wyszło 6 roladek, które starczyły na dwa dni. 

 





Składniki:
  • 1 pierś z indyka
  • 50 dag pieczarek
  • boczek w plastrach
  • sól
  • pieprz
  • czerwona ostra papryka w proszku
  • 5 dag sera żółtego
  • olej 
  • cebula
Sposób wykonania:


  •  Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ją na 2 - 3 łyżkach oleju  aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu aż do odparowania wody
  • Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na kilka części ( ja pokroiłam ją na 6 części, to zależy od wielkości fileta i od tego, jakie duże roladki chcemy zrobić )
  • Każdą część rozbijamy tłuczkiem formując płaty mięsa w kształcie prostokąta
  • Każdy płat mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem
  • Na każdym płacie rozprowadzamy równomiernie pieczarki zostawiając ok 1 cm od brzegów mięsa. W miejscu, gdzie zaczniemy zwijanie roladki nakładamy słupek sera żółtego
  • Mięso z zawartością rolujemy na kształt roladki. Oprószamy ją ostrą papryką i owijamy plastrem boczku
  • Całą roladkę okręcamy nicią, najlepiej spożywczą, tak aby nadać jej kształt i zapobiec rozwinięciu mięsa i boczku wokół roladki
  • Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu.. Pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Roladki w trakcie pieczenia można polewać sosem, który wytworzy się w czasie pieczenia ( ja zrobiłam to 2 razy )
  • Po upieczeniu z mięsa wyjmujemy nici. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa

1 komentarz: