niedziela, 8 czerwca 2014

Zupa truskawkowa z makaronem

Zupa truskawkowa z makaronem


Uwielbiam taką zupę truskawkową. W upalne dni robię ją na obiad. A jaki szybki i prosty w wykonaniu. To też jedna z jego zalet. Mnie starcza. Innym nie do końca, zwłaszcza facetom. Zawsze można jeszcze coś dodatkowo przekąsić, jakby komuś zupa truskawkowa nie zaspokoiła apetytu. W każdym razie dla mnie sycący i pyszny obiad przypominający mi lata dzieciństwa. Wtedy jadało się duo więcej podobnych dań. Na pewno spożywało się sporo mniej mięsa, dlatego do dziś pozostał mi sentyment do wszelkiego rodzaju  racuszków, placuszków, naleśników i makaronów, zwłaszcza na słodko.
Dziś zupa jak za dawnych lat u mamy.

 

Składniki: ( na 2 porcje )
  • ok 450 g truskawek
  • jogurt naturalny grecki ( 220 g )
  • 2 płaskie łyżki cukru ( można dać nieco mniej )
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • makaron świderki ( duża garść )
  • listki mięty lub melisy do przystrojenia potrawy
Sposób wykonania:
  • W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy
  • Truskawki myjemy, odsączamy i szypułkujemy. Wkładamy do dzbanka miksera, dodajemy jogurt z lodówki, cukier i miksujemy
  • Na talerz wlewamy zupę i dodajemy ciepły makaron. Przystrajamy zielonymi listkami

1 komentarz:

  1. Mniam .... super zupka :) Idealna na dzisiejszą pogodę.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń