wtorek, 8 lipca 2014

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym




Gołąbki bez zawijania to prostsza i szybsza wersja gołąbków tradycyjnych. Gołąbki bez zawijania - bo wszystkie składniki, w tym poszatkowaną kapustę włoską miesza się i formuje klopsiki, które następnie obsmaża się na patelni, a potem gotuje w zalewie. Czasem gotuję je w bulionie, a tym razem przygotowałam je w zalewie pomidorowej, a podałam z domowym sosem pomidorowym, na który przepis tez podam. Sos też przygotowuje się szybko i prosto. 
Gołąbki bez zawijania to proste, ale i bardzo smaczne danie, które warto wypróbować w swojej kuchni.
Z podanej ilości składników wychodzi ok 12 gołąbków.






Składniki:

Na gołąbki:
  • 70 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • ok 70 dag kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki grysiku
  • 2 torebki białego ryżu ( po 100 g )
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia 
  • na zalewę: woda , sól, kilka łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie łyżka bulionu ( ja używam bulionu wegetariańskiego )
Na sos:
  • 1 opakowanie salsy / pasty pomidorowej ( kartonik 500 g )
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • suszone oregano i bazylia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Sposób przygotowania:
  •  Ryż gotujemy wg przepisu w lekko osolonej wodzie. Odsączamy i studzimy
  • Mięso mielimy
  • Kapustę drobno szatkujemy i delikatnie solimy. Mieszamy i nieco ugniatamy. Pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie kapustę odciskamy z soku
  • Cebulkę drobno szatkujemy i szklimy na 2 łyżkach oleju, a następnie dodajemy do niej oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.Delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem.  Smażymy, aż z pieczarek odparuje płyn
  • Ryż, mięso, pieczarki i poszatkowana kapustę mieszamy. Dodajemy jajko, 3 łyżki grysiku. Doprawiamy pieprzem i delikatnie solą ( kapusta, pieczarki i ryż były już solone ). Wszystko dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy podłużne klopsiki, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni  z każdej strony do momentu aż nabiorą złotego koloru ( aby masa w czasie formowania klopsików nie przylepiała się do rąk, warto mieć pod ręką miseczkę z zimną wodą i przed formowaniem każdego klopsika moczyć w niej dłonie )
  • Przygotowujemy zalewę ( najlepiej w szerokim garnku ): wodę  zagotowujemy. Dodajemy do niej kilka łyżek przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą. Ja dodaję też łyżkę bulionu wegetariańskiego w proszku ( kupuję w sklepie z żywnością ekologiczną ). Gołąbki powinny być przynajmniej do połowy pokryte zalewą. 
  • Gołąbki przekładamy do zalewy i gotujemy ok 40 minut
  • Przygotowujemy sos: cebulę drobno kroimy i szklimy na łyżce oliwy.  Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy, a następnie wlewamy salsę pomidorową. Chwilę razem gotujemy. Dolewamy ok 300 ml przegotowanej wody, mieszamy i całość   gotujemy ok 10 min ( najlepiej pod przykryciem, aby płyn nie odparowywał ). Następnie sos doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano i bazylią ( ja daję ich dość dużo, ale trzeba to dopasować do własnych upodobań smakowych ). Sos smakujemy i w zależności od kwaskowatości doprawiamy odpowiednią ilością cukru, ewentualnie jeszcze soli i pieprzu. Na koniec w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagęszczamy tym sos. Zagotowujemy i całość chwilę gotujemy
  • Gołąbki podajemy polane sosem

6 komentarzy:

  1. Jaki ładny półmisek!;) a gołąbki wyglądają smakowicie, i to bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie gołąbki. Wyglądają i smakują wyśmienicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. hej anika możesz mi napisac co to jest ten grysik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grysik to potoczna nazwa kaszy manny

      Usuń
  4. Uwielbiam! Muszę zrobić tym razem z tego przepisu! Ależ mnie inspiruje ten blog! Ile już pysznych rzeczy zrobiłam,dzięki Tobie Aniko! Pozdrawiam! Milena

    OdpowiedzUsuń