Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym




Gołąbki bez zawijania to prostsza i szybsza wersja gołąbków tradycyjnych. Gołąbki bez zawijania - bo wszystkie składniki, w tym poszatkowaną kapustę włoską miesza się i formuje klopsiki, które następnie obsmaża się na patelni, a potem gotuje w zalewie. Czasem gotuję je w bulionie, a tym razem przygotowałam je w zalewie pomidorowej, a podałam z domowym sosem pomidorowym, na który przepis tez podam. Sos też przygotowuje się szybko i prosto. 
Gołąbki bez zawijania to proste, ale i bardzo smaczne danie, które warto wypróbować w swojej kuchni.
Z podanej ilości składników wychodzi ok 12 gołąbków.






Składniki:

Na gołąbki:
  • 70 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • ok 70 dag kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki grysiku
  • 2 torebki białego ryżu ( po 100 g )
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia 
  • na zalewę: woda , sól, kilka łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie łyżka bulionu ( ja używam bulionu wegetariańskiego )
Na sos:
  • 1 opakowanie salsy / pasty pomidorowej ( kartonik 500 g )
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • suszone oregano i bazylia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Sposób przygotowania:
  •  Ryż gotujemy wg przepisu w lekko osolonej wodzie. Odsączamy i studzimy
  • Mięso mielimy
  • Kapustę drobno szatkujemy i delikatnie solimy. Mieszamy i nieco ugniatamy. Pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie kapustę odciskamy z soku
  • Cebulkę drobno szatkujemy i szklimy na 2 łyżkach oleju, a następnie dodajemy do niej oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.Delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem.  Smażymy, aż z pieczarek odparuje płyn
  • Ryż, mięso, pieczarki i poszatkowana kapustę mieszamy. Dodajemy jajko, 3 łyżki grysiku. Doprawiamy pieprzem i delikatnie solą ( kapusta, pieczarki i ryż były już solone ). Wszystko dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy podłużne klopsiki, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni  z każdej strony do momentu aż nabiorą złotego koloru ( aby masa w czasie formowania klopsików nie przylepiała się do rąk, warto mieć pod ręką miseczkę z zimną wodą i przed formowaniem każdego klopsika moczyć w niej dłonie )
  • Przygotowujemy zalewę ( najlepiej w szerokim garnku ): wodę  zagotowujemy. Dodajemy do niej kilka łyżek przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą. Ja dodaję też łyżkę bulionu wegetariańskiego w proszku ( kupuję w sklepie z żywnością ekologiczną ). Gołąbki powinny być przynajmniej do połowy pokryte zalewą. 
  • Gołąbki przekładamy do zalewy i gotujemy ok 40 minut
  • Przygotowujemy sos: cebulę drobno kroimy i szklimy na łyżce oliwy.  Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy, a następnie wlewamy salsę pomidorową. Chwilę razem gotujemy. Dolewamy ok 300 ml przegotowanej wody, mieszamy i całość   gotujemy ok 10 min ( najlepiej pod przykryciem, aby płyn nie odparowywał ). Następnie sos doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano i bazylią ( ja daję ich dość dużo, ale trzeba to dopasować do własnych upodobań smakowych ). Sos smakujemy i w zależności od kwaskowatości doprawiamy odpowiednią ilością cukru, ewentualnie jeszcze soli i pieprzu. Na koniec w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagęszczamy tym sos. Zagotowujemy i całość chwilę gotujemy
  • Gołąbki podajemy polane sosem

Komentarze

  1. Jaki ładny półmisek!;) a gołąbki wyglądają smakowicie, i to bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie gołąbki. Wyglądają i smakują wyśmienicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. hej anika możesz mi napisac co to jest ten grysik?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Muszę zrobić tym razem z tego przepisu! Ależ mnie inspiruje ten blog! Ile już pysznych rzeczy zrobiłam,dzięki Tobie Aniko! Pozdrawiam! Milena

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz