czwartek, 3 lipca 2014

Pierogi z borówkami leśnymi i poziomkami

Pierogi z borówkami leśnymi i poziomkami



Dziś kolejny przepis z owocami lata. Tym razem padło na pierogi z borówkami i poziomkami. Pyszne, a dzięki poziomkom niezwykle aromatyczne. Dlatego proponuję wypróbować ten przepis i zrobić taki letni, lekki obiad. U nas wszystkim bardzo smakowały te nieco odmienne pierogi.

Składniki: ( na 4 porcje )
  • 40 dkg maki
  • gorąca woda ( tyle, aby zagnieść elastyczne ciasto )
  • ewentualnie żółtko
  • szczypta soli
  • 1,5 - 2 szklanki borówek pomieszanych z poziomkami ( u mnie delikatna przewaga borówek )
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier

 Sposób wykonania:

  • Z mąki i gorącej wody zagniatamy ciasto. Można dodać też samo żółtko i szczyptę soli
  • Gdy ciasto jest już sprężyste, cienko go rozwałkowujemy i kroimy w pasy, a potem na kwadraciki ( kto woli wykrawa krążki:) ), u mnie ostatnio były krążki, choć często robię prostokątne pierogi, bo szybciej, a smak ten sam:)
  • Na każdy kwadracik nakładamy pełną łyżeczkę borówek z poziomkami, które wcześniej płukamy, przebieramy, osuszamy, obsypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem ( wg uznania ). Ciasto składamy na pół i zlepiamy pieroga
  • Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3 min od powtórnego zagotowania się wody ( tz.  po wrzuceniu pierogów) na niezbyt dużym ogniu. Woda nie może bardzo mocno się gotować i bulgotać, bo pierogi mogą się rozpaść
  • Po wyjęciu łyżką cedzakowa na talerz polewamy je bułką tartą zapieczoną lekko z masłem ( powinna być lekko płynna ) i posypujemy cukrem
 

1 komentarz: