Ciasto dyniowe z bakaliami
Dziś przedstawiam Wam kolejny już przepis na ciasto dyniowe, tym razem z dużą ilością bakalii. Ciasto wychodzi pyszne i długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi przyprawy do piernika, brązowego cukru, puree z dyni i dużej ilości bakali ma specyficzny smak i aromat, który wielu bardzo przypada do gustu.
Bakali dodajemy sporo, bo ok 400 - 500 gram. Mogą być najrozmaitsze: od orzechów począwszy, a na daktylach skończywszy. Ja dałam tym razem sporo żurawiny, skórkę cytrynową barwioną, sporo rodzynek i daktyli, kilka fig, kandyzowanego barwionego ananasa i kilka orzechów włoskich i migdałów. Orzechów nie chciało mi się łuskać, a migdały miałam w całości, więc też nie chciało mi się za dużo ich kruszyć, stąd też bakalie w zdecydowanej większości miękkie. Ale wszystko wyszło bardzo smaczne. Bakalie są słodkie, więc można dać nieco mniej cukru niż w przepisie. Całość polałam gotową polewą czekoladową i posypałam resztą kandyzowanej skórki cytrynowej.
Przepis na dyniowe puree można znaleźć TUTAJ.
Składniki:
- 180 g masła
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 220 g puree z dyni
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ok 500 g bakali ( u mnie głównie rodzynki, suszona żurawina, kandyzowany barwiony ananas, skórka cytrynowa barwiona, daktyle i figi, ale też kilka orzechów włoskich i migdałów - bakalie dajemy wg upodobań )
- polewa do oblania upieczonego ciasta
- Masło, cukier i miód rozpuszczamy w garnku. Studzimy. Jeśli chcemy mieszać ciasto robotem - przekładamy jeszcze ciepłą masę do miski robota
- Po wystudzeniu do masy dodajemy jajka, puree z dyni i bakalie. Wszystko mieszamy
- Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika i wszystkie sypkie składniki mieszamy. Mąkę pomału wsiewamy do masy mieszając aż do uzyskania jednolitej masy
- Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 65 - 70 minut do tz suchego patyczka
- Ciasto studzimy i oblewamy czekoladą lub lukrem
Ciasto dyniowe to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńO! I to jest przepis dla mnie!
OdpowiedzUsuńciacho przypomina keks :) nadziane bakaliami :)
OdpowiedzUsuń