czwartek, 18 września 2014

Ciasto dyniowe z bakaliami

Ciasto dyniowe z bakaliami




Dziś przedstawiam Wam kolejny już przepis na ciasto dyniowe, tym razem z dużą ilością bakalii. Ciasto wychodzi pyszne i długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi przyprawy do piernika, brązowego cukru, puree z dyni i dużej ilości bakali ma specyficzny smak i aromat, który wielu bardzo przypada do gustu. 
Bakali dodajemy sporo, bo ok 400 - 500 gram. Mogą być najrozmaitsze: od orzechów począwszy, a na daktylach skończywszy. Ja dałam tym razem sporo żurawiny, skórkę cytrynową barwioną, sporo rodzynek i daktyli, kilka fig, kandyzowanego barwionego ananasa i kilka orzechów włoskich i migdałów. Orzechów nie chciało mi się łuskać, a migdały miałam w całości, więc też nie chciało mi się za dużo ich kruszyć, stąd też bakalie w zdecydowanej większości miękkie. Ale wszystko wyszło bardzo smaczne. Bakalie są słodkie, więc można dać nieco mniej cukru niż w przepisie. Całość polałam gotową polewą czekoladową i posypałam resztą kandyzowanej skórki cytrynowej. 
Przepis na dyniowe puree można znaleźć TUTAJ

 




Składniki:
  • 180 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 220 g puree z dyni
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ok 500 g bakali ( u mnie głównie rodzynki, suszona żurawina, kandyzowany barwiony ananas, skórka cytrynowa barwiona, daktyle i figi, ale też kilka orzechów włoskich i migdałów - bakalie dajemy wg upodobań )
  • polewa do oblania upieczonego ciasta
Sposób wykonania:
  • Masło, cukier i miód rozpuszczamy w garnku. Studzimy. Jeśli chcemy mieszać ciasto robotem - przekładamy jeszcze ciepłą masę do miski robota
  • Po wystudzeniu do masy dodajemy jajka, puree z dyni i bakalie. Wszystko mieszamy
  • Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika i wszystkie sypkie składniki mieszamy. Mąkę pomału wsiewamy do masy mieszając aż do uzyskania jednolitej masy
  • Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 65 - 70 minut do tz suchego patyczka
  • Ciasto studzimy i oblewamy czekoladą lub lukrem

4 komentarze: