wtorek, 16 września 2014

Placki z dyni na ostro

Placki z dyni na ostro





Placuszki z dyni na pikantnie - pyszne. Świetnie smakują z sosami mięsnymi, surówkami albo po prostu z gęstym jogurtem czy śmietaną. Smakują  inaczej od placków ziemniaczanych, ale wcale nie gorzej. Polecam wypróbowanie tych placuszków, bo są na prawdę smaczne.
Do ich przyrządzenia wykorzystuje się startą surową dynię.

Składniki: ( na ok 4 porcje )
  • 4 szklanki startej dyni
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Dynię ścieramy na tarełku o małych oczkach
  • Ucieramy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę
  • Do startych warzyw dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy
  •  Całość przyprawiamy solą, szczypta chili i pieprzem. Mieszamy
  • Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. 
  • Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
  • Wybornie smakują z gulaszem, surówką lub po prostu jogurtem czy śmietaną. Solo też są pyszne!!
 

9 komentarzy:

  1. Czy dynię po starciu należy odcisnąć z wody, podobnie jak cukinię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tych racuszków nie ma takiej potrzeby!

      Usuń
  2. Widzę, że przepisy z dyni idą pełną parą :). U nas mamy też kilka ładnych egzemplarzy, ale zatrzymujemy je raczej dla królików. Jak dobrze dojrzeją, to przetrwają nawet zimę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie używałam dyni w swojej kuchni, ale na takie placuszki chętnie się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem i wyszły super, tylko chili w proszku zastąpiłem słodko pikantnym sosem chili

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis podoba mi się ale myślę(taki drobiazg),że cebuli nie ściera się na tarce ponieważ zawsze robi się gorzka

    OdpowiedzUsuń
  6. Powinny być placki z dynią i proporcje odwrotne: dużo mąki, mało dyni. Inaczej ciasto jest za rzadkie.

    OdpowiedzUsuń