Placki z dyni na ostro
Placuszki z dyni na pikantnie - pyszne. Świetnie smakują z sosami mięsnymi, surówkami albo po prostu z gęstym jogurtem czy śmietaną. Smakują inaczej od placków ziemniaczanych, ale wcale nie gorzej. Polecam wypróbowanie tych placuszków, bo są na prawdę smaczne.
Do ich przyrządzenia wykorzystuje się startą surową dynię.
Składniki: ( na ok 4 porcje )
- 4 szklanki startej dyni
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Dynię ścieramy na tarełku o małych oczkach
- Ucieramy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę
- Do startych warzyw dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy
- Całość przyprawiamy solą, szczypta chili i pieprzem. Mieszamy
- Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
- Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
- Wybornie smakują z gulaszem, surówką lub po prostu jogurtem czy śmietaną. Solo też są pyszne!!
Czy dynię po starciu należy odcisnąć z wody, podobnie jak cukinię?
OdpowiedzUsuńDo tych racuszków nie ma takiej potrzeby!
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńWidzę, że przepisy z dyni idą pełną parą :). U nas mamy też kilka ładnych egzemplarzy, ale zatrzymujemy je raczej dla królików. Jak dobrze dojrzeją, to przetrwają nawet zimę.
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam dyni w swojej kuchni, ale na takie placuszki chętnie się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj!:)
UsuńZrobiłem i wyszły super, tylko chili w proszku zastąpiłem słodko pikantnym sosem chili
OdpowiedzUsuńPrzepis podoba mi się ale myślę(taki drobiazg),że cebuli nie ściera się na tarce ponieważ zawsze robi się gorzka
OdpowiedzUsuńpierwsze słyszę
UsuńPowinny być placki z dynią i proporcje odwrotne: dużo mąki, mało dyni. Inaczej ciasto jest za rzadkie.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre 🙂
OdpowiedzUsuń