czwartek, 2 października 2014

Dynia faszerowana zapiekana

Dynia faszerowana zapiekana




Co roku staram się przyrządzić dynię faszerowaną, bo bardzo mi to warzywo smakuje. W tamtym roku przedstawiłam już jeden przepis na faszerowaną dynię. W tym kolejna taka propozycja, ale z innym farszem. Można nafaszerować małe dynie, tak w sam raz dla jednej osoby na obiad, albo faszerować dynię większą i wówczas dzielimy ją po upieczeniu na części, tak jak tort. Ostatnio faszerowałam dwie dynię: jedna małą, a drugą większą, która starczyła dla dwóch osób ( na zdjęciu jest ta większa ).
Jeśli zostanie nieco farszu można nafaszerować nim jakieś inne warzywo i zapiekać razem  z dynią.  Mi ostatnio zostało farszu na jedną małą paprykę.
Dynię bez farszu pieczemy około 25 minut. Ale w sumie wszystko zależy od gatunku dyni. Nie może za bardzo zmięknąć, bo straci kształt i "siądzie ", a przecież trzeba ją jeszcze potem chwile pozapiekać razem z farszem.










Składniki:
  • 3 niewielkie dynie
  • 1 torebka ryżu ( 100 g )
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • przyprawa curry
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz cayenne
  • olej do smażenia kurczaka
  • ser żółty do posypania wierzchu dyni ( ok 50 g )
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
  • Dynie myjemy, osuszamy i odcinamy wierzchołek. Środek dyni ( miękki miąższ i pestki )  wydrążamy za pomocą łyżki. Dynie od środka delikatnie solimy i oprószamy pieprzem
  • Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko olejem, układamy w nim dynie i "czapeczki" z dyni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25 minut, aby dynia zmiękła
  • W tym czasie przygotowujemy farsz: torebkę ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy obficie przyprawą curry i smażymy na dwóch łyżkach oleju do odparowania płynu i ładnego zrumienienia. Po odparowaniu wody dodajemy do kurczaka drobno pokrojoną czerwoną paprykę i dalej razem dusimy
  • Gdy kurczak jest już usmażony, a papryka zmiękła dodajemy  ugotowany ryż, który dodatkowo oprószamy kurkumą. Wszystko razem mieszamy
  • Do farszu dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Całość przyprawiamy pieprzem cayenne i ewentualnie solą. Wszystko razem mieszamy
  • Paprykę wyjmujemy z piekarnika i gdy nieco przestygnie wylewamy z niej płyn i nakładamy farsz. Dynię wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok 20 - 25 minut w 180 stopniach. 5 minut  przed końcem pieczenia dynie posypujemy tartym żółtym serem i oprószamy słodka papryka w proszku
  • Większe dynie podajemy krojąc je na części, jak tort. Mniejsze stanowią porcję dla jednej osoby.
  •  Po upieczeniu miąższ dyni łatwo oddzielić za pomocą widelca lub noża od zewnętrznej skórki
A TUTAJ znajduje się przepis na dynie faszerowaną z tamtego roku.

 

3 komentarze:

  1. Ale super to zrobiłaś, śliczna i pyszna dynia pełna niespodzianek :-) z chęcią bym taką zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ten farsz do dyni! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej dyni to ja jeszcze nie jadłam. Musi smakować obłędnie !

    OdpowiedzUsuń