Sałatka paprykowa
Dziś coś na czasie. Papryki jeszcze na bazarze całe stosy, więc warto z niej teraz korzystać, tym bardziej że ceny są na prawdę niskie. To zdrowe warzywo ma też niezaprzeczalne walory smakowe, więc jeśli odpowiada nam smak papryki i lubimy ją na surowo, proponuję dziś sałatkę paprykową wzbogaconą innymi warzywami i serkiem brie.
Składniki:
- po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
- 2 pomidory średniej wielkości
- 1 niezbyt duży ogórek wężowy
- 1 cebula czerwona
- opakowanie serka brie ( u mnie 125 g )
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- po szczypcie soli, pieprzu i ostrej papryki
- Warzywa myjemy, osuszamy
- Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki
- Pomidory kroimy w ósemki, a ogórek w plasterki
- Czerwoną cebulę kroimy w piórka
- Serek kroimy w paseczki
- Wszystkie składniki sałatki mieszamy i przekładamy na półmisek, posypujemy posiekanym szczypiorkiem
- Składniki sosu łączymy i polewamy nim sałatkę
- Odstawiamy na kilka minut do schłodzenia
Kolorowo, smacznie i zdrowo=wszystko na jednym talerzu :)
OdpowiedzUsuńJaka ładna kolorowa
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki a twoja wygląda pysznie :-) z chęcią bym taką zjadła, ale zainspirowałaś mnie z dodaniem sera pleśniowego do sałatki :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńw sezonie i u mnie papryka króluje :)
OdpowiedzUsuń