piątek, 10 października 2014

Sałatka paprykowa

Sałatka paprykowa


 
Dziś coś na czasie. Papryki jeszcze na bazarze całe stosy, więc warto z niej teraz korzystać, tym bardziej że ceny są na prawdę niskie. To zdrowe warzywo ma też niezaprzeczalne walory smakowe, więc jeśli odpowiada nam smak papryki i lubimy ją na surowo, proponuję dziś sałatkę paprykową wzbogaconą innymi warzywami i serkiem brie.



Składniki:
  • po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1 niezbyt duży ogórek wężowy
  • 1 cebula czerwona
  • opakowanie serka brie ( u mnie 125 g )
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
Na sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po szczypcie soli, pieprzu i ostrej papryki
 Sposób przygotowania:
  •  Warzywa myjemy, osuszamy
  • Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki
  • Pomidory kroimy w ósemki, a ogórek w plasterki
  • Czerwoną cebulę kroimy w piórka
  • Serek kroimy w paseczki
  • Wszystkie składniki sałatki mieszamy i przekładamy na półmisek, posypujemy posiekanym szczypiorkiem
  • Składniki sosu łączymy i polewamy nim sałatkę
  • Odstawiamy na kilka minut do schłodzenia

4 komentarze:

  1. Kolorowo, smacznie i zdrowo=wszystko na jednym talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sałatki a twoja wygląda pysznie :-) z chęcią bym taką zjadła, ale zainspirowałaś mnie z dodaniem sera pleśniowego do sałatki :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. w sezonie i u mnie papryka króluje :)

    OdpowiedzUsuń