Ryba w cieście serowym
Dzisiaj proponuję rybę w serowej panierce. Ciasto serowe jest bardzo smaczne, a ryba w nim upieczona smakuje doskonale. Ja zazwyczaj stosuję w kuchni dorsza, bo jakoś najbardziej mi smakuje i nie ma takiego mocno rybiego zapachu.
Składniki:
- ok 800 g ryby ( filety z dorsza )
- 200 g sera żółtego ( u mnie gouda )
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki czerwonej ostrej papryki
- 2,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżki wody
- pieprz, sól
- sok z cytryny
- olej do smażenia
- Rozmrożone filety myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze porcje
- Każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie oprószamy solą, pieprzem. Odstawiamy na pół godziny
- Przygotowujemy ciasto serowe: jajka roztrzepujemy za pomocą trzepaczki, dodajemy oba rodzaje mąki i olej i ponownie dokładnie roztrzepujemy ( najlepiej trzepaczką rózgową)
- Ser ścieramy na tarełku o małych oczkach. Dodajemy do ciasta razem z mieloną papryką. Mieszamy
- Na koniec dodajemy wodę i jeszcze raz mieszamy
- Kawałki ryby maczamy w cieście. Ciasto nie za bardzo chce się początkowo trzymać ryby, dlatego ja robię tak, że nakładam ciasto na jedną stronę ryby - tą od góry. Kładąc ją na rozgrzany olej na patelnię kładziemy na stronie z nałożonym ciastem. Ono szybko się zetnie. Pieczemy, aż ciasto ładnie się zrumieni, w międzyczasie nakładając ciasto na górną stronę ryby. Odwracamy na drugą stronę i pieczemy, aż druga strona również nabierze złotego koloru
Takiej rybki jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie i pewnie tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na panierkę:)
OdpowiedzUsuńAniko, świetna ta panierka! Taka ryba musi smakować pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite ! Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem na panierkę. Zrobiłam, i wszyscy wcinali z apetytem. DZIĘKI Aniko :)
OdpowiedzUsuńrodzina właśnie zjadła obiad. ryba okazała się przebojem. dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuń👌
OdpowiedzUsuń