Ryba w cieście serowym

Ryba w cieście serowym 



 
Dzisiaj proponuję rybę w serowej panierce. Ciasto serowe jest bardzo smaczne, a ryba w nim upieczona smakuje doskonale. Ja zazwyczaj stosuję w kuchni dorsza, bo jakoś najbardziej mi smakuje i nie ma takiego mocno rybiego zapachu.  

 


Składniki:
  • ok 800 g ryby ( filety z dorsza )
  • 200 g sera żółtego ( u mnie gouda )
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • 2,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki wody
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Rozmrożone filety myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze porcje
  • Każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie oprószamy solą, pieprzem. Odstawiamy na pół godziny
  • Przygotowujemy ciasto serowe: jajka roztrzepujemy za pomocą trzepaczki, dodajemy oba rodzaje mąki i olej i ponownie dokładnie roztrzepujemy ( najlepiej trzepaczką rózgową)
  • Ser ścieramy na tarełku o małych oczkach. Dodajemy do ciasta razem z mieloną papryką. Mieszamy
  • Na koniec dodajemy wodę i jeszcze raz mieszamy
  • Kawałki ryby maczamy w cieście. Ciasto nie za bardzo chce się początkowo trzymać ryby, dlatego ja robię tak, że nakładam ciasto na jedną stronę ryby - tą od góry. Kładąc ją na rozgrzany olej na patelnię kładziemy na stronie z nałożonym ciastem. Ono szybko się zetnie. Pieczemy, aż ciasto ładnie się zrumieni, w międzyczasie nakładając ciasto na górną stronę ryby. Odwracamy na drugą stronę i pieczemy, aż druga strona również nabierze złotego koloru

Komentarze

  1. Takiej rybki jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniko, świetna ta panierka! Taka ryba musi smakować pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite ! Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem na panierkę. Zrobiłam, i wszyscy wcinali z apetytem. DZIĘKI Aniko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rodzina właśnie zjadła obiad. ryba okazała się przebojem. dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz