niedziela, 21 grudnia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami



To już kolejna propozycja na pierogi z kapustą i grzybami, a dokładniej z pieczarkami. Na moim blogu jest też inny przepis na pierogi z kapustą i grzybami, ale tam używam kapusty kiszonej ( przepis TUTAJ ), a do przedstawianych dzisiaj kapusty świeżej, lekko zasmażanej.
Jeśli chodzi o grzyby w mojej kuchni używam głównie pieczarek, a wszystko wychodzi bardzo aromatyczne. 



Składniki:
  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • 800 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 - 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Na ciasto: ok 0,5 kg mąki, 1 żółtko, szczypta soli, łyżka oliwy z oliwek, ok 250 wody ( wodę dolewamy stopniowo - ile wejdzie, aby ciasto było odpowiednio sprężyste )

Sposób przygotowania:
  • Kapustę drobno szatkujemy, solimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą ( nie musi jej przykryć ). Gotujemy, aż zmięknie ( ok 30 minut )
  • Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach ( najlepiej w malakserze lub robocie )
  • Na dużej patelni ( najlepiej typu wok ) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia
  • Na zeszkloną cebulę dajemy ugotowana kapustę ( ja wyjmuję ją za pomocą łyżki cedzakowej ). Nie mieszamy, tylko przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok 20 minut, potem odkrywamy i smażymy do odparowania wody. Kontrolując sytuację powinniśmy doprowadzić do tego, aby  kapusta i cebula na dnie patelni nieco zbrązowiały. wówczas podlewamy jeszcze raz całość ok 0,5 szklanki wody z gotowania kapusty i czekamy chwilę, aby płyn nabrał koloru ze zbrązowiałych warzyw na dnie patelni. Wówczas całość mieszamy i znów odparowujemy płyn. Kapusta powinna być lekko brązowa i mieć swoisty aromat
  • W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy do odparowania płynu
  • Na koniec do kapusty dodajemy pieczarki, mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Studzimy
  •  Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto ( ja robię je za pomocą robota ). Rozwałkowujemy ( w całości lub po kawałku ) i wycinamy z ciasta za pomocą specjalnej obręczy kółka. Na środek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. ja sklejałam za pomocą specjalnego "lejka" do lepienia pierogów
  • Zagotowujemy w garnku wodę, lekko solimy i wrzucamy na wrzątek pierogi. Od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody gotujemy ok 3 - 4 minuty
  • Podajemy z cebulką przysmażoną na oleju

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam :-) wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy rodzinnie....w Wigilię będą z grzybami leśnymi...
    Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnego, radosnego Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez nich Święta nie mogą się odbyć!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi z kapustą i grzybami to moje najukochańsze danie. Co roku dla nich właśnie jesienią zbieram grzyby. Niestety okazało się, że mam celiakię :( Wersja bezglutenowa też nie jest taka tragiczna. Nie jest to jednak to samo.
    Twoje pierogi wyglądają wybornie :) Wręcz obłędnie :)
    www.krzywaprosta.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne piergi - uwielbiam !! Jak ja się cieszę że jutro już WIgilia !! :)

    OdpowiedzUsuń