wtorek, 27 stycznia 2015

Pulpety z mięsa i ryżu z sosem pomidorowym

Pulpety z mięsa i ryżu z sosem pomidorowym



 
Na obiad przygotowałam ostatnio pulpety mięsne z ryżem w sosie pomidorowym. Bardzo smaczne danie. Podałam je z ziemniakami i surówką i obiad był na prawdę smaczny, a same pulpety - żadna filozofia. masa mięsno ryżowa przypomina tą na gołąbki i też nieco podobnie smakuje, tyle że więcej mamy w pulpetach mięsa niż w gołąbkach. Bardzo dobrze się je formuje, a w czasie gotowania nie rozpadają się. U mnie były przez dwa dni, bo z podanych składników wychodzi ok 6 solidnych porcji.

  Składniki: ( na ok 6 porcji )
  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 
  • 2 torebki ryżu ( po 10 dag )
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki tartej bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta oregano
Sposób przygotowania:
  • Mięso mielimy
  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy
  • Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do zeszklenia
  • Mięso łączymy z ryżem, cebulą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tartą bułką. Dodajemy sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy kulki. Najlepiej przygotować sobie na stanowisku pracy pojemnik z wodą, w której będziemy maczać ręce po uformowaniu każdej kuleczki ( wówczas masa nie będzie nam się lepić do rąk )
  • W szerokim garnku gotujemy ok 2 litr wody. Lekko ją solimy i gdy się zagotuje wrzucamy do niej mięsne kuleczki ( jest ich sporo, więc pulpety będziemy gotować na 2 razy ). Po wypłynięciu i ponownym zagotowaniu się wody gotujemy je ok 20 minut. Wyjmujemy do przygotowanego naczynia i uzupełniamy wodę, która się wygotowała, ewentualnie dosalamy i gotujemy drugą partię
  • Następnie wodę, w której gotowały się pulpety przecedzamy i dodajemy do niej cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy, a następnie zagęszczamy mąką ( mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody i wlewamy powoli do gotującego się sosu stale mieszając - używam do mieszania trzepaczki rózgowej ). Jeśli ktoś woli gęstsze sosy trzeba dodać więcej mąki, ale najlepiej robić to etapami. Jeśli po zagotowaniu sos jest dla nas za rzadki dolewamy kolejną porcję wody z mąką. Na końcu sos smakujemy, a następnie doprawiamy pieprzem, szczyptą oregano i ewentualnie solą
  • Do sosu przekładamy ugotowane pulpety i chwilkę razem gotujemy
  • Danie bardzo dobrze smakuje z ziemniakami i surówką

6 komentarzy:

  1. Fajne kotleciki :-) też czasami takie robię, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pulpeciki to prawdziwa pychotka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam!
    Zaglądam często na Twojego bloga i oczywiście korzystam z przepisów. Pulpeciki bardzo nam smakowały.
    Mam jedną prośbę odnośnie wydruku przepisów. Widzę,że na niektórych blogach kulinarnych jest dodana opcja prostego drukowania przepisu prosto z bloga.Można wybrać wydruk ze zdjęciem lub bez.Czy mogłabyś wprowadzić taką opcję u siebie?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy w szablonie, z którego korzystam, można wprowadzic taką opcję, ale obiecuję, że w przypływie czasu poszperam i może coś się uda zrobić. Pozdrowienia:-)

      Usuń
  4. Nie wiem jak to się robi ,ale widzę,że na niektórych blogach taka opcja jest. Będę wdzięczna jak Ci się uda.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń