piątek, 23 stycznia 2015

Sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami



Dziś proponuję bardzo smaczną sałatkę z pieczarkami. Tym razem to pieczarki świeże usmażone na patelni. W połączeniu z innymi składnikami tworzą bardzo smaczną sałatkę, którą można zaserwować domownikom i gościom na co dzień i od święta. Podana z wędliną i pieczywem stanowi sycące danie.

 

Składniki:
  • 40 dag małych pieczarek
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 jajka na twardo
  • 2 duże kiszone ogórki ( twarde )
  • 10 cm białej części pora
  • 15 dag twardego sera żółtego
  • słoiczek majonezu ( 170 ml )
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia pieczarek
Sposób wykonania:
  • Pieczarki obieramy, myjemy i jeśli są małe to kroimy ( ja  małe pieczarki kroję na 4 części )
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażmy na nim pieczarki do odparowania płynu lekko oprószając je wcześniej solą
  • Ser żółty, ogórki i jajka  kroimy w drobną kosteczkę
  • Por kroimy w cienkie plasterki, a te z kolei na 4 części
  • Kukurydzę odsączamy
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy majonez. Mieszamy

8 komentarzy:

  1. Pieczarki uwielbiam :-) sałatka wygląda pysznie, zjadłabym porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie sałatki :) i do pracy się nada, ale i dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze smażonymi pieczarkami jeszcze nie robiłam, uwielbiam tą sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj oglądałam program Ewy Wachowicz, jakaś powielkanocna powtórka, i właśnie bardzo podobną wersję sałatki robiła, zamiast kukurydzy była fasolka czerwona. Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię niekiedy podobną sałatkę, z tym ze jest w niej jeszcze wędlina (szynka lub polędwica np. sopocka, ok. 15 dag), niemniej tą polecam :)

    OdpowiedzUsuń