Sałatka z pieczarkami
Dziś proponuję bardzo smaczną sałatkę z pieczarkami. Tym razem to pieczarki świeże usmażone na patelni. W połączeniu z innymi składnikami tworzą bardzo smaczną sałatkę, którą można zaserwować domownikom i gościom na co dzień i od święta. Podana z wędliną i pieczywem stanowi sycące danie.
Składniki:
- 40 dag małych pieczarek
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 jajka na twardo
- 2 duże kiszone ogórki ( twarde )
- 10 cm białej części pora
- 15 dag twardego sera żółtego
- słoiczek majonezu ( 170 ml )
- sól
- pieprz
- olej do smażenia pieczarek
- Pieczarki obieramy, myjemy i jeśli są małe to kroimy ( ja małe pieczarki kroję na 4 części )
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażmy na nim pieczarki do odparowania płynu lekko oprószając je wcześniej solą
- Ser żółty, ogórki i jajka kroimy w drobną kosteczkę
- Por kroimy w cienkie plasterki, a te z kolei na 4 części
- Kukurydzę odsączamy
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy majonez. Mieszamy
Pieczarki uwielbiam :-) sałatka wygląda pysznie, zjadłabym porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńlubię takie sałatki :) i do pracy się nada, ale i dla gości :)
OdpowiedzUsuńSałatka idealna! Musi być przepyszna
OdpowiedzUsuńZe smażonymi pieczarkami jeszcze nie robiłam, uwielbiam tą sałatkę :-)
OdpowiedzUsuńWczoraj oglądałam program Ewy Wachowicz, jakaś powielkanocna powtórka, i właśnie bardzo podobną wersję sałatki robiła, zamiast kukurydzy była fasolka czerwona. Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńRobię niekiedy podobną sałatkę, z tym ze jest w niej jeszcze wędlina (szynka lub polędwica np. sopocka, ok. 15 dag), niemniej tą polecam :)
OdpowiedzUsuń