czwartek, 5 lutego 2015

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście



Mężczyźni  uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu  od czasu do czasu. Jak już pieczemy to większą ilość. Zawsze znajdzie się ktoś chętny, aby się przyłączyć do tego smacznego, aczkolwiek kalorycznego obiadu.
Przygotowując golonkę należy zarezerwować sobie trochę czasu. Nie będziemy  przy niej cały czas stali, ale jednak trzeba o niej stale pamiętać, bo robi się ją etapami. Ale za to efekt murowany!!! :-)

 

 



Składniki:
  • 6 golonek przednich
  • ok 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 litr jasnego piwa
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie ( 6 ziarenek)
  • liść laurowy ( 4 liście )
  • majeranek
  • czosnek ( ok 6 - 7 ząbków )
  • kminek mielony

Sposób wykonania:
  • Golonki myjemy, wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą  i gotujemy ok. 90 minut w wodzie z przyprawami (ziele angielskie, sól, liść laurowy i czosnek pokrojony w kawałki - 3 ząbki)
  • Golonki po ugotowanie wyjmujemy i odstawiamy na chwilę, aby przestygły.
  • Po ostygnięciu nacinamy je niezbyt głęboko w szachownicę
  • Przygotowujemy marynatę: w dużej misce lub garnku piwo mieszamy z majerankiem ( 2 łyżki ), przeciśniętym przez praskę czosnkiem ( 4 duże ząbki ), kminkiem ( 1 łyżeczka ), pieprzem ( pół łyżeczki ) i ewentualnie solą ( odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba marynatę dosalamy ).
  • Przestudzone golonki wkładamy do naczynia z marynatą, układamy tak, aby marynata przykryła golonki. Jeżeli marynaty będzie mało, można dodać piwa.
  • Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
  • W tym czasie przygotowujemy kapustę: odciskamy ją z nadmiaru soku, kroimy na mniejsze części, zalewamy woda i gotujemy ok 1 godziny. Jeśli wodą, w której gotuje się kapusta jest za kwaśna można ją w trakcie gotowania wymienić
  • Po godzinie wyjmujemy golonki z lodówki, układamy w naczyniu żaroodpornym, na przygotowanej uprzednio kapuście i pieczemy w piekarniku.
  • Nie wylewamy marynaty, będzie nam potrzebna do polewania golonki.
  • Golonkę pieczemy ok 90 minut w temperaturze 200 stopni.W trakcie pieczenia, mięso polewamy od czasu do czau pozostawioną marynatą.
  • Na ostatnie 10 minut przełączamy na funkcję grill(górna grzałka) i pieczemy, tak aby skórka ładnie się przypiekła.
 

10 komentarzy:

  1. Prawdziwa uczta u Ciebie - jak na barbórkę :)
    Przysmak mojego męża - ja z daleka omijam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż byłby zachwycony takim daniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama z gotowanej golonki robi galaretę, b lubię, takiej pieczonej nigdy nie jadłam, danie dla prawdziwego mężczyzny :), Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuje na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. łoo takie ilości... uwielbiam golonkę a po tym przepisie mam ochotę lecieć do sklepu ! na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dlaczego nie pozwolicie wydrukowac...co sie chce????

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy golonkę mogę upiec dxien wczesniej i wsadzić do marynaty na cala noc?

    OdpowiedzUsuń
  8. NIEBO W GEBIE DODATKOWO POLECAM WYKORZYSTAC WODE PO GOLONCE NA BAZE POD BIALY BARSZCZ LUB ZUR BAJKA

    OdpowiedzUsuń