niedziela, 8 lutego 2015

Wątróbka drobiowa na grzankach z ciabatty

Wątróbka drobiowa na grzankach z ciabatty



 
Bardzo lubimy wątróbkę, zwłaszcza drobiową. Dziś zjedliśmy wersję bez ziemniaków. Zaserwowaliśmy ją na grzankach z ciabatty. Było smacznie i odmiennie.

 

 

 



Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 - 4 cebule
  • 1/2 łyżeczki mielonej chili
  • 1 bagietka typu ciabatta
  • kilka łyżek oleju
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • zielone pędy szalotki
Sposób przygotowania:
  • Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na połówki
  • Mąkę mieszamy z chili i obtaczamy w niej wątróbki
  • Cebulę kroimy w piórka i smażymy na wolnym ogniu na kilku łyżkach oleju. Delikatnie ją solimy - łatwiej zmięknie. Żeby była miękka, trzeba ją smażyć ok 30 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę po kilka minut z każdej strony
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i przyrumieniamy na niej kromki ciabatty
  • Na talerzu układamy ciabattę. Dodajemy wątróbkę, a na wierzch kładziemy porcję cebuli. Wszystko obsypujemy poszatkowana szalotką
  • Wątróbkę solimy na talerzu

3 komentarze:

  1. Ja wątróbki niestety nie lubię, ale pomysł fajny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja bardzo lubię wątróbkę i podobnie jak Ty najbardziej drobiową. Twoja propozycja podania watróbki - super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! :) i choć wiele osób jej nie znosi, to ja zjem każdą :)

    OdpowiedzUsuń