poniedziałek, 23 marca 2015

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa



 
Święta coraz bliżej, więc dzielę się dziś z Wami prostym przepisem na babkę cytrynową. Szybka w przygotowaniu, a smaczna babka, którą piekę nie tylko od święta. Takie ciasto to smaczna przekąska do popołudniowej kawy ( choć mi bardziej smakuje z herbatą ) czy też słodkie co nieco do pracy.Wypróbujcie! :-)

 

Składniki:
  • 200 g masła ( o temperaturze pokojowej )
  • 340 g mąki 
  • 170 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • masło do wysmarowania  + bułka tarta do obsypania formy 
  • na lukier; 150 g cukru pudru, 3-4 łyżki soku z cytryny i 1-2 łyżki gorącej wody
 Sposób przygotowania:
  • Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę
  • Żółtka oddzielamy od białek, po czym dodajemy po jednym żółtku do masy maślanej stale ucierając
  •  Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia
  • Cytrynę parzymy gorącą wodą, po czym ścieramy z niej skórkę na tarełku o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy z niej sok
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli
  • Do masy dodajemy  porcjami mąkę z proszkiem, skórkę i sok z cytryny. Wszystko mieszamy
  • Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy z ciastem
  • Formę z kominem smarujemy masłem, obsypujemy tartą bułką i wlewamy do niej ciasto
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny
  • Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i oblewamy lukrem
  • Lukier przyrządzamy mieszając ( ja nie ucieram ) cukier puder z sokiem z cytryny i gorącą wodą

11 komentarzy:

  1. Kochana baba cudowna, i do tego jeszcze moje ukochane cytrynowe smaki :-) super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję w tym roku. Piękna!:) Aż się śmieje:) A gdzie kupiłaś te dekoracje? Bardzo ładnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dekoracje z cukru kupiłam w cukierni, w której zaopatruję się w ulubione kremówki. Mają tam tego sporo do wyboru, a poszczególne dekoracje kupuje się na sztuki.

      Usuń
  3. Cytrynowa to moja najulubieńsza :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cytrynowe wypieki :) Wspaniała babeczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka piękna jak malowana ;) Bardzo lubię babkę cytrynową ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna babka i jeszcze w moim ulubionym cytrynowym smaku. Jutro wypróbuję, aby mi tylko wyszła. Aniko , korzystałam kilka razy z Twoich przepisów, dania są przepyszne. Dziękuje i serdecznie pozdrawiam:)) Bozena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły wpis i również pozdrawiam:-)

      Usuń