Babka cytrynowa
Święta coraz bliżej, więc dzielę się dziś z Wami prostym przepisem na babkę cytrynową. Szybka w przygotowaniu, a smaczna babka, którą piekę nie tylko od święta. Takie ciasto to smaczna przekąska do popołudniowej kawy ( choć mi bardziej smakuje z herbatą ) czy też słodkie co nieco do pracy.Wypróbujcie! :-)
Składniki:
- 200 g masła ( o temperaturze pokojowej )
- 340 g mąki
- 170 g cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
- masło do wysmarowania + bułka tarta do obsypania formy
- na lukier; 150 g cukru pudru, 3-4 łyżki soku z cytryny i 1-2 łyżki gorącej wody
- Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę
- Żółtka oddzielamy od białek, po czym dodajemy po jednym żółtku do masy maślanej stale ucierając
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia
- Cytrynę parzymy gorącą wodą, po czym ścieramy z niej skórkę na tarełku o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy z niej sok
- Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli
- Do masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem, skórkę i sok z cytryny. Wszystko mieszamy
- Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy z ciastem
- Formę z kominem smarujemy masłem, obsypujemy tartą bułką i wlewamy do niej ciasto
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny
- Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i oblewamy lukrem
- Lukier przyrządzamy mieszając ( ja nie ucieram ) cukier puder z sokiem z cytryny i gorącą wodą
Idealna świąteczna baba :-)
OdpowiedzUsuńKochana baba cudowna, i do tego jeszcze moje ukochane cytrynowe smaki :-) super :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję w tym roku. Piękna!:) Aż się śmieje:) A gdzie kupiłaś te dekoracje? Bardzo ładnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńDekoracje z cukru kupiłam w cukierni, w której zaopatruję się w ulubione kremówki. Mają tam tego sporo do wyboru, a poszczególne dekoracje kupuje się na sztuki.
UsuńJaka wysoka! Piękna! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką! :)
OdpowiedzUsuńCytrynowa to moja najulubieńsza :) Pychota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe wypieki :) Wspaniała babeczka!
OdpowiedzUsuńJaka piękna jak malowana ;) Bardzo lubię babkę cytrynową ;)
OdpowiedzUsuńPiękna babka i jeszcze w moim ulubionym cytrynowym smaku. Jutro wypróbuję, aby mi tylko wyszła. Aniko , korzystałam kilka razy z Twoich przepisów, dania są przepyszne. Dziękuje i serdecznie pozdrawiam:)) Bozena
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły wpis i również pozdrawiam:-)
Usuń