Babka dyniowa z bakaliami
Takie ciasto jest oczywiście całoroczne. Można go upiec w keksówce lub tak jak ja w tortownicy z wymienną wkładką. Zamiast zwykłego płaskiego dna użyłam dna z kominem i tłoczeniami, dzięki czemu po odwróceniu góra babki miała ładny wzór. Średnica tej tortownicy wynosi 26 cm.
Składniki:
- 360 g puree z dyni
- 270 g mąki pszennej
- 50 g otrębów owsianych
- 220 g cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 240 ml oleju ( u mnie rzepakowy )
- 50 g czekolady mlecznej
- 10 suszonych daktyli
- garstka rodzynek
- garść orzechów włoskich
- 50 g skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki kakao
- tłuszcz + mąka do wysmarowania i obsypania formy
- Przygotowujemy puree z dyni . Przepis na puree z dyni znajdziecie na samym dole posta
- Przygotowujemy pozostałe składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy przyprawę do piernika i otręby. Wszystko mieszamy
- Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki, orzechy siekamy, a daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy skórkę i rodzynki - wszystko mieszamy
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, prawie białą masę
- Do tak przygotowanej masy dolewamy partiami olej, a następnie puree z dyni cały czas ucierając
- Gdy masa jest już jednolita dodajemy do niej po łyżce mąkę z pozostałymi składnikami cały czas mieszając
- Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy
- Ciasto wlewamy do tortownicy z kominem ( śr 26 cm ) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny
- Po tym czasie formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, odpinamy obręcz i studzimy
- Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową
- Dynię przekrawamy na pól i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Tak oczyszczoną dynię dzielimy na mniejsze kawałki ( jesli dynia nie jest zbyt duża wystarczy połówkę dyni podzielić na kilka łódeczek. Jeśli większa - łódeczki dzielimy na mniejsze części )
- Tak przygotowana dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 minut, aż dynia zmięknie
- Piekarnik otwieramy i dynię nieco studzimy, a następnie miąższ oddzielamy od skórki ( za pomocą noża lub łyżki ). Miąższ umieszczamy w naczyniu, a po chwili jak się ustoi odlewamy zbierający się płyn ( można powtórzyć 2-3 razy ), a następnie miąższ miksujemy na gładki mus
ale musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho do kawki :)
OdpowiedzUsuńJak smakuje tak jak wygląda to musi to być niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka. Szkoda że moje zapasy z zamrażalki już się skończyły :-)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka, ale musi pysznie smakować! :)
OdpowiedzUsuń