niedziela, 19 kwietnia 2015

Babka dyniowa z bakaliami

Babka dyniowa z bakaliami




Dynia dotrwała u mnie bez problemu do Wielkanocy. Twarda, piękna, pomarańczowa, wielka dynia, która od jesieni zdobiła moją kuchnię. Nie przechowywałam jej w jakiś specjalnych warunkach - stała w kuchni. W końcu uznałam, że czas ją spożytkować, a że ciasta z dynią uwielbiamy, tak więc zrodził się pomysł na babkę dyniową. I bardzo dobry to był pomysł, bo babka wyszła wyśmienita i zniknęła w oka mgnieniu. Dodałam do niej sporo bakali i pokruszoną czekoladę mleczną. Po prostu pycha! Wilgotna, pachnąca - po prostu idealna!
Takie ciasto jest oczywiście całoroczne. Można go upiec w keksówce lub tak jak ja w tortownicy z wymienną wkładką. Zamiast zwykłego płaskiego dna użyłam dna z kominem i tłoczeniami, dzięki czemu po odwróceniu góra babki miała ładny wzór. Średnica tej tortownicy wynosi 26 cm.

Składniki:
  • 360 g puree z dyni
  • 270 g mąki pszennej 
  • 50 g otrębów owsianych
  • 220 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 240 ml oleju ( u mnie rzepakowy )
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 10 suszonych daktyli
  • garstka rodzynek
  • garść orzechów włoskich 
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • tłuszcz + mąka do wysmarowania i obsypania formy
 Sposób wykonania:
  • Przygotowujemy puree z dyni . Przepis na puree z dyni znajdziecie na samym dole posta
  • Przygotowujemy pozostałe składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy przyprawę do piernika i otręby. Wszystko mieszamy
  • Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki, orzechy siekamy, a daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy skórkę i rodzynki - wszystko mieszamy
  • Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, prawie białą masę
  • Do tak przygotowanej masy dolewamy partiami olej, a następnie puree z dyni cały czas ucierając
  • Gdy masa jest już jednolita dodajemy do niej po łyżce mąkę z pozostałymi składnikami cały czas mieszając
  • Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy
  • Ciasto wlewamy do tortownicy z kominem ( śr 26 cm ) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny
  • Po tym czasie formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, odpinamy obręcz i studzimy
  • Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową
Przepis na puree z dyni: 
  •   Dynię przekrawamy na pól i wydrążamy miękki miąższ wraz z pestkami. Tak oczyszczoną dynię dzielimy na mniejsze kawałki ( jesli dynia nie jest zbyt duża wystarczy połówkę dyni podzielić na kilka łódeczek. Jeśli większa - łódeczki dzielimy na mniejsze części )
  • Tak przygotowana dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 minut, aż dynia zmięknie
  • Piekarnik otwieramy i dynię nieco studzimy, a następnie miąższ oddzielamy od skórki ( za pomocą noża lub łyżki ). Miąższ umieszczamy w naczyniu, a po chwili jak się ustoi odlewamy zbierający się płyn ( można powtórzyć 2-3 razy ), a następnie miąższ miksujemy na gładki mus

5 komentarzy:

  1. Jak smakuje tak jak wygląda to musi to być niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna babeczka. Szkoda że moje zapasy z zamrażalki już się skończyły :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna babeczka, ale musi pysznie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń