środa, 22 kwietnia 2015

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku





Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczne danie - schab po bałkańsku. Schab przyrządzony zupełnie inaczej od tego, co robimy ze schabu zazwyczaj. Schab po bałkańsku to rodzaj dania jednogarnkowego w skład którego wchodzi schab właśnie, ale też sporo różnych warzyw. Podany z ryżem lub pieczywem ( idealnie z bagietką ) stanowi bardzo smaczny i sycący obiad. Ale po kolei ...

 

Składniki:
  • 75 dag schabu
  • 45 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki  w zalewie
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
  • Schab myjemy, osuszamy, kroimy na dość cienkie plasterki, a te z kolei na paseczki. Obsypujemy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż mięso się zrumieni
  • Na innej głębokiej patelni, najlepiej typu wok, rozgrzewamy nieco oleju i wrzucamy na niego pokrojoną w piórka cebulę i dwa ząbki czosnku w całości. Oprószamy solą i cebulę smażymy do zeszklenia ok 5 - 7 minut
  • Następnie do cebuli dorzucamy mięso, paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w grubsze plasterki. Lekko solimy i całość dusimy ok 10 minut
  • Następnie do warzyw z mięsem dorzucamy ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i wlewamy pomidory wraz z zalewą. Dusimy kolejne 15 minut
  • Na koniec całość smakujemy i doprawiamy czerwoną słodką papryką  oraz ewentualnie solą i pieprzem
  • Danie najlepiej smakuje z ryżem lub z pieczywem

13 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis. Zapisuję i z pewnością wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie. A że widzę pieczarki, to zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się, przepis zapisany, na pewno wypróbuję:)) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. @Agnieszka, z Twojej wypowiedzi wynika, że jest "megasmaczne", bo świetnie wygląda. Sorry

      Usuń
  5. bardzo ciekawa wersja schabu, fajne urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam wczoraj, bardzo dobre to danie, 15 min po wlaniu pomidorów mięso było jeszcze twarde, także przedłużyłam czas duszenia o dodatkowe 20 min. Na pewno wrócę nie raz do tego dania.
    Dorota K.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień doberek :) Chciałam zapytać czy to danie można zrobić z innym mięskiem np. z filetem z kurczaka? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis. Robilam już kilka razy i jest super smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne danie,mięso troszkę dłużej dusiłam i zamiast puszki pomidorów dodałam trzy pomidory pokrojone w kosteczkę. Wszystkim smakowało nic nie zostało polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń