niedziela, 21 czerwca 2015

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami





Truskawkowo jest już od jakiegoś czasu, Dziś u mnie kolejne już ciasto z truskawkami. Tym razem biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką. Ciasto niezbyt słodkie, bo nie lubię zbyt słodkich wypieków. Myślę, że w sam raz na ciepłe dni. Podane z lodówki jest smaczną, lekka i orzeźwiającą przekąską do popołudniowej kawy.

Składniki:

Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 płaskich łyżek cukru kryształu ( drobnego )
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Na masę/ krem:
  • 2,5 szklanki mleka ( 3,2 % )
  • 125 g masła
  • 2 budyni śmietankowe z cukrem
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: ok 0,5 kg truskawek i 2 galaretki truskawkowe 

Sposób wykonania:
  •  2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia
  • Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i pozostawiamy do obcięknięcia
  • Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go masłem
  • Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru nadal ubijając
  • Następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając ciasto na mniejszych obrotach
  • Na koniec dodajemy po łyżce mąki cały czas mieszając
  • Gładkie ciasto przelewamy do formy, wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 minut na ustawieniu góra - dół
  • Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, chwile studzimy, a następnie odpinamy obręcz i pozostawiamy do wystudzenia. Odciągamy ze spodu papier i przekładamy na spód tortownicy ( ja użyłam do zimnego biszkoptu tortownicy o nieco mniejszej średnicy niż ta, na której piekłam biszkopt, aby ciasto po ponownym spięciu obręczy nie odstawało zanadto od ścianek ). Ponownie zapinamy obręcz
  • ok. 2 szklanki mleka zagotowujemy, a w pozostałym mleku rozprowadzamy 2 budynie i mąkę krupczatkę. Na gotujące się mleko wlewamy rozmieszany z mlekiem proszek budyniowy i chwilę razem gotujemy cały czas mieszając, aby budyń się nie przypalił. Odstawiamy do wystygnięcia
  • Miękkie masło ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na gładką masę, a następnie dodajemy do niej  po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając mikserem, aż uzyskamy gładką masę
  • Na wystudzony biszkopt wylewamy krem budyniowy i wygładzamy. Na masie gęsto układamy truskawki ( można nieco wciskać do masy budyniowej ) , a wszystko zalewamy tężejącą galaretką
  • Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż masa budyniowa i galaretka odpowiednio stężeją
 

7 komentarzy:

  1. Uwielbia takie ciasta z truskawkami. Właśnie takie są najlepsze!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie desery są przepyszne. Łatwe i szybkie.

    pozdrawiam
    http://edzia-photoamator.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta, są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie powinnam ogladac blogów kulinarnych dochądząc do siebie po grypie zoladkowej. Najchetniej pobieglabym po skladniki do sklepu i wykonala tą pysznosc, ale musze pare dni poczekac. :)

    OdpowiedzUsuń