Biszkopt z truskawkami
Truskawkowo jest już od jakiegoś czasu, Dziś u mnie kolejne już ciasto z truskawkami. Tym razem biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką. Ciasto niezbyt słodkie, bo nie lubię zbyt słodkich wypieków. Myślę, że w sam raz na ciepłe dni. Podane z lodówki jest smaczną, lekka i orzeźwiającą przekąską do popołudniowej kawy.
Składniki:
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 6 płaskich łyżek cukru kryształu ( drobnego )
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mleka ( 3,2 % )
- 125 g masła
- 2 budyni śmietankowe z cukrem
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
- 2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i pozostawiamy do obcięknięcia
- Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko
- Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go masłem
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru nadal ubijając
- Następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając ciasto na mniejszych obrotach
- Na koniec dodajemy po łyżce mąki cały czas mieszając
- Gładkie ciasto przelewamy do formy, wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 minut na ustawieniu góra - dół
- Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, chwile studzimy, a następnie odpinamy obręcz i pozostawiamy do wystudzenia. Odciągamy ze spodu papier i przekładamy na spód tortownicy ( ja użyłam do zimnego biszkoptu tortownicy o nieco mniejszej średnicy niż ta, na której piekłam biszkopt, aby ciasto po ponownym spięciu obręczy nie odstawało zanadto od ścianek ). Ponownie zapinamy obręcz
- ok. 2 szklanki mleka zagotowujemy, a w pozostałym mleku rozprowadzamy 2 budynie i mąkę krupczatkę. Na gotujące się mleko wlewamy rozmieszany z mlekiem proszek budyniowy i chwilę razem gotujemy cały czas mieszając, aby budyń się nie przypalił. Odstawiamy do wystygnięcia
- Miękkie masło ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na gładką masę, a następnie dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając mikserem, aż uzyskamy gładką masę
- Na wystudzony biszkopt wylewamy krem budyniowy i wygładzamy. Na masie gęsto układamy truskawki ( można nieco wciskać do masy budyniowej ) , a wszystko zalewamy tężejącą galaretką
- Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż masa budyniowa i galaretka odpowiednio stężeją
Uwielbia takie ciasta z truskawkami. Właśnie takie są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Takie desery są przepyszne. Łatwe i szybkie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://edzia-photoamator.blogspot.com/
pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, takie bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńNie powinnam ogladac blogów kulinarnych dochądząc do siebie po grypie zoladkowej. Najchetniej pobieglabym po skladniki do sklepu i wykonala tą pysznosc, ale musze pare dni poczekac. :)
OdpowiedzUsuńAle potem koniecznie wypróbuj:-)
Usuń