poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Leczo do słoików. Leczo z cukinią na zimę

Leczo do słoików. 
Leczo z cukinią na zimę




Teraz, kiedy papryka i pomidory są bardzo tanie warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne leczo, z którego będziemy mogli skorzystać zimą, gdy te warzywa będą drogie albo niedostępne. Leczo w słoiku to podstawowa baza, do której po odgrzaniu będziemy mogli dodać kiełbasę, boczek, pierś z kurczaka czy inne ulubione dodatki, albo po prostu będziemy mogli zjeść go w wersji wegetariańskiej z dodatkiem pieczywa.
Leczo solimy i doprawiamy pieprzem, natomiast inne przyprawy stosujemy już według uznania po otworzeniu słoika. Mogą to być majeranek, bazylia, oregano, ostra mielona papryka. 

 

 

Składniki:
  • 2 kg czerwonej papryki ( u mnie była wśród nich 1 żółta - dla urozmaicenia kolorystycznego potrawy :-) )
  • 2 kg pomidorów ( u mnie lima )
  • 1 kg młodej cukinii ( w sumie 2 sztuki )
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
  • Przygotowujemy składniki: pomidory myjemy, nacinamy na krzyż na czubku i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy wodę w osobnym naczyniu i wrzącą zalewamy pomidory. We wrzątku trzymamy ok 2 minuty ( zależy od pomidorów - sprawdzamy, czy skórka łatwo da się ściągnąć ), a następnie odcedzamy, albo wyławiamy pomidory łyżką cedzakową. Ściągamy z nich skórkę i wykrawamy twardszą część od ogonka. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy i gotujemy ok 7 - 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Gdy nieco przestygną wraz z sokiem cedzimy przez sito i przecieramy
  • Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę
  • Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy na grubsze plasterki, a te z kolei na 4 części
  • Cebulę kroimy w kostkę
  • W dużym garnku, najlepiej o szerokim dnie, rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Delikatnie solimy - łatwiej zmięknie, i smażymy do zeszklenia często mieszając, aby cebula nie zbrązowiała
  • Gdy cebula jest zeszklona dorzucamy do niej paprykę i znów bardzo delikatnie solimy. Mieszamy i dusimy ok 10- 15  minut mieszając od czasu do czasu mieszając ( papryka ma być jeszcze twarda )
  • Po tym czasie do papryki dolewamy przetarte przez sito pomidory i dusimy 5 minut, a następnie dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 - 7 minut, aż cukinia nieco zmięknie, ale warzywa mają być jeszcze jędrne
  • Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Mieszamy. Chwilkę gotujemy, a następnie leczem napełniamy wysterylizowane słoiki ( u mnie jeszcze ciepłe z piekarnika ) i zakręcamy
  • Pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką w wodzie o temp ok 85 - 90 stopni ok 20 minut. Woda, do której wkładamy słoiki powinna mieć mniej więcej temperaturę zawartości słoików
  • Z podanej ilości składników wyszło 6 słoików po 500 g czyli ok 0,5 litrowych i zostało jeszcze troszkę na obiad :-)
Polecam też przepis na leczo z samej papryki i pomidorów KLIK

5 komentarzy:

  1. Leczo uwielbiam ale w słoiki jeszcze go nie zamykałam. A warto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jeszcze leczo w słoiku nie zamykałam, ale myślę, że to świetny pomysł! Na zimę będzie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na takie leczo. Zimą będzie jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasteryzacja konieczna? Może tylko odwrócę gorące słoiki jak robię np. ze wszystkimi sokami? przepis super.

    OdpowiedzUsuń