poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Leczo do słoików. Leczo z cukinią na zimę

Leczo do słoików. 
Leczo z cukinią na zimę




Teraz, kiedy papryka i pomidory są bardzo tanie warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne leczo, z którego będziemy mogli skorzystać zimą, gdy te warzywa będą drogie albo niedostępne. Leczo w słoiku to podstawowa baza, do której po odgrzaniu będziemy mogli dodać kiełbasę, boczek, pierś z kurczaka czy inne ulubione dodatki, albo po prostu będziemy mogli zjeść go w wersji wegetariańskiej z dodatkiem pieczywa.
Leczo solimy i doprawiamy pieprzem, natomiast inne przyprawy stosujemy już według uznania po otworzeniu słoika. Mogą to być majeranek, bazylia, oregano, ostra mielona papryka. 

 

 

Składniki:
  • 2 kg czerwonej papryki ( u mnie była wśród nich 1 żółta - dla urozmaicenia kolorystycznego potrawy :-) )
  • 2 kg pomidorów ( u mnie lima )
  • 1 kg młodej cukinii ( w sumie 2 sztuki )
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
  • Przygotowujemy składniki: pomidory myjemy, nacinamy na krzyż na czubku i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy wodę w osobnym naczyniu i wrzącą zalewamy pomidory. We wrzątku trzymamy ok 2 minuty ( zależy od pomidorów - sprawdzamy, czy skórka łatwo da się ściągnąć ), a następnie odcedzamy, albo wyławiamy pomidory łyżką cedzakową. Ściągamy z nich skórkę i wykrawamy twardszą część od ogonka. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy i gotujemy ok 7 - 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Gdy nieco przestygną wraz z sokiem cedzimy przez sito i przecieramy
  • Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę
  • Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy na grubsze plasterki, a te z kolei na 4 części
  • Cebulę kroimy w kostkę
  • W dużym garnku, najlepiej o szerokim dnie, rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Delikatnie solimy - łatwiej zmięknie, i smażymy do zeszklenia często mieszając, aby cebula nie zbrązowiała
  • Gdy cebula jest zeszklona dorzucamy do niej paprykę i znów bardzo delikatnie solimy. Mieszamy i dusimy ok 10- 15  minut mieszając od czasu do czasu mieszając ( papryka ma być jeszcze twarda )
  • Po tym czasie do papryki dolewamy przetarte przez sito pomidory i dusimy 5 minut, a następnie dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 - 7 minut, aż cukinia nieco zmięknie, ale warzywa mają być jeszcze jędrne
  • Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Mieszamy. Chwilkę gotujemy, a następnie leczem napełniamy wysterylizowane słoiki ( u mnie jeszcze ciepłe z piekarnika ) i zakręcamy
  • Pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką w wodzie o temp ok 85 - 90 stopni ok 20 minut. Woda, do której wkładamy słoiki powinna mieć mniej więcej temperaturę zawartości słoików
  • Z podanej ilości składników wyszło 6 słoików po 500 g czyli ok 0,5 litrowych i zostało jeszcze troszkę na obiad :-)
Polecam też przepis na leczo z samej papryki i pomidorów KLIK

8 komentarzy:

  1. Leczo uwielbiam ale w słoiki jeszcze go nie zamykałam. A warto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jeszcze leczo w słoiku nie zamykałam, ale myślę, że to świetny pomysł! Na zimę będzie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na takie leczo. Zimą będzie jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasteryzacja konieczna? Może tylko odwrócę gorące słoiki jak robię np. ze wszystkimi sokami? przepis super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Skorzystałam z wielu twoich przepisów na przetwory. Jak dotąd wszystko się udaje

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie, czy dodanie cebuli nie spowoduje, że słoiki się otworzą? Czytałam o tym gdzieś i trochę się martwię bo nie chcę staracić takich smakołyków>?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę. Robiłam to leczo już kilka razy i z reguły wszystkie słoiczki wytrzymują do zimy i wiosny. Pozdr

      Usuń