Leczo do słoików.
Teraz, kiedy papryka i pomidory są bardzo tanie warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne leczo, z którego będziemy mogli skorzystać zimą, gdy te warzywa będą drogie albo niedostępne. Leczo w słoiku to podstawowa baza, do której po odgrzaniu będziemy mogli dodać kiełbasę, boczek, pierś z kurczaka czy inne ulubione dodatki, albo po prostu będziemy mogli zjeść go w wersji wegetariańskiej z dodatkiem pieczywa.
Leczo solimy i doprawiamy pieprzem, natomiast inne przyprawy stosujemy już według uznania po otworzeniu słoika. Mogą to być majeranek, bazylia, oregano, ostra mielona papryka.
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki ( u mnie była wśród nich 1 żółta - dla urozmaicenia kolorystycznego potrawy :-) )
- 2 kg pomidorów ( u mnie lima )
- 1 kg młodej cukinii ( w sumie 2 sztuki )
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
- Przygotowujemy składniki: pomidory myjemy, nacinamy na krzyż na czubku i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy wodę w osobnym naczyniu i wrzącą zalewamy pomidory. We wrzątku trzymamy ok 2 minuty ( zależy od pomidorów - sprawdzamy, czy skórka łatwo da się ściągnąć ), a następnie odcedzamy, albo wyławiamy pomidory łyżką cedzakową. Ściągamy z nich skórkę i wykrawamy twardszą część od ogonka. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy i gotujemy ok 7 - 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Gdy nieco przestygną wraz z sokiem cedzimy przez sito i przecieramy
- Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę
- Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy na grubsze plasterki, a te z kolei na 4 części
- Cebulę kroimy w kostkę
- W dużym garnku, najlepiej o szerokim dnie, rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Delikatnie solimy - łatwiej zmięknie, i smażymy do zeszklenia często mieszając, aby cebula nie zbrązowiała
- Gdy cebula jest zeszklona dorzucamy do niej paprykę i znów bardzo delikatnie solimy. Mieszamy i dusimy ok 10- 15 minut mieszając od czasu do czasu mieszając ( papryka ma być jeszcze twarda )
- Po tym czasie do papryki dolewamy przetarte przez sito pomidory i dusimy 5 minut, a następnie dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 - 7 minut, aż cukinia nieco zmięknie, ale warzywa mają być jeszcze jędrne
- Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Mieszamy. Chwilkę gotujemy, a następnie leczem napełniamy wysterylizowane słoiki ( u mnie jeszcze ciepłe z piekarnika ) i zakręcamy
- Pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką w wodzie o temp ok 85 - 90 stopni ok 20 minut. Woda, do której wkładamy słoiki powinna mieć mniej więcej temperaturę zawartości słoików
- Z podanej ilości składników wyszło 6 słoików po 500 g czyli ok 0,5 litrowych i zostało jeszcze troszkę na obiad :-)
Leczo uwielbiam ale w słoiki jeszcze go nie zamykałam. A warto :-)
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze leczo w słoiku nie zamykałam, ale myślę, że to świetny pomysł! Na zimę będzie idealne :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na takie leczo. Zimą będzie jak znalazł.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńPasteryzacja konieczna? Może tylko odwrócę gorące słoiki jak robię np. ze wszystkimi sokami? przepis super.
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z wielu twoich przepisów na przetwory. Jak dotąd wszystko się udaje
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy dodanie cebuli nie spowoduje, że słoiki się otworzą? Czytałam o tym gdzieś i trochę się martwię bo nie chcę staracić takich smakołyków>?
OdpowiedzUsuńNie sądzę. Robiłam to leczo już kilka razy i z reguły wszystkie słoiczki wytrzymują do zimy i wiosny. Pozdr
Usuń