środa, 12 sierpnia 2015

Sałatka z fetą i czarnymi oliwkami. Mix sałat z fetą i oliwkami

Sałatka z fetą i czarnymi oliwkami

 
 


Szybka, a pożywna sałatka z fetą. W sam raz na takie upalne dni, jak teraz. U nas zastąpiła obiad. Jest smaczna i można ją przyrządzić w parę chwil. 




 

Składniki:
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 3 jajka na twardo
  • 2 duże pomidory
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 - 15 czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Sposób wykonania:


Do dużej miski wsypujemy mix sałat.
Na sałatę wkrawamy obrane ogórki, pomidory i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Na wierzchu układamy pokrojone jajka, fetę i wszystko obsypujemy pokrojonymi w krążki oliwkami.
Skrapiamy oliwą, doprawiamy pierzem. Dosalamy ewentualnie na talerzu.
Podajemy z ulubionym pieczywem.

10 komentarzy:

  1. W takie upały sałatki są wybawieniem :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglada ta sałatka, kiedyś też taką robiłam, dopóki nie poczytalam dlaczego nie należy mieszać ogórka z pomidorem. Ogórek zawiera aminokwasy, które niszczą witaminę C w pomidorze. Więc dla organizmu żadnego pożytku z takiej sałatki nie ma. Lepiej więc tak komponować sałatki aby te dwa warzywa się mijały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem o tym łączeniu, ale raz na pewien czas, zwłaszcza latem, kiedy różnorakich warzyw i owoców jemy sporo tym samym dostarczając do organizmu sporo witamin i minerałów, można sobie pozwolić na takie połączenie:-)

      Usuń
    2. Też uważam, że wcale nie należy za wszelką cenę unikać takiego połączenia. Wszak takich sałatek nie jada się dzień w dzień. Poza tym sałatka grecka jest znana na całym świecie i jeszcze nikt jej nie wykluczył z jadłospisu w restauracjach tylko dlatego, że łączy pomidora z ogórkiem.
      Pozdrawiam!
      P.S. Uwielbiam takie sałatki!

      Usuń
    3. No właśnie - to rzecz gustów a z tym się nie polemizuje. Jednak uważam że to jest osobisty wybór, podobnie jak np. picie mleka sklepowego lub jedzenie cukru.
      A później się dziwimy że co 5 osoba na świecie umiera na raka.. Może sałatka z wymieszanym pomidorem i ogórkiem taka straszna nie jest, ale pod względem witaminowym taka mieszanka nie daje kompletnie nic. Więc postawiłabym tu raczej pytanie czy jemy po to aby być zdrowym czy też jemy po to aby jeść.

      Usuń
    4. Nie mozna popadać w przesadę. Takie połączenie od czasu to na prawdę żadna strata witamin, tym bardziej że nie jemy tego na kilogramy. A teraz witaminy mamy w świeżych malinach, borówkach, śliwkach, brzoskwiniach, morelach i innych owocach i warzywach, których każdy je całe mnóstwo, więc nie widzę żadnego problemu w tym, że zje się łącząc 5 plasterków ogórka i 3 kawałki pomidora. I nawet jeśli nawzajem wyeliminują tą witaminę C to znaczących strat dla człowieka nie będzie. Żeby tylko takie "przestępstwa" żywieniowe człowiek popełniał!! :-)

      Usuń
  3. oj tam z tym łączeniem, grunt że sałatka pyszna :) a raz na jakis czas nikomu nie zaszkodzi połączyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, nie lubię ani fety ani oliwek :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za lament,z tym mieszaniem ogórka z pomidorem, ciekawe czy o innych kulinarnych łączeniach wiecie tyle samo,czy wynika to po prostu z faktu że akurat to połączenie jest ogólnie znane - może na co dzień trujecie się i zabijacie większość wit. bądż minerałów łącząc niewłaściwie składniki w swoich kuchniach.Ja pomimo posiadanej wiedzy zjem dzisiaj taką sałatkę, bo mam na nią ochotę.

    OdpowiedzUsuń