poniedziałek, 7 września 2015

Pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami. Łatwe ciasto śliwkowe na jogurcie

Smaczny i szybki placek ze śliwkami. 
 Łatwe ciasto ze śliwkami na jogurcie
 




Sezon na śliwki trwa, więc i placki ze śliwkami pojawiają się na naszym stole co rusz. Tym razem placek niemalże błyskawiczny, a bardzo smaczny. Przepis jest prosty, a ciasto zawsze wychodzi. Do ciasta użyłam śliwek węgierek.

 

Składniki: ( na formę o średnicy 23 cm )
  • 225 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
  • 115 g cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 400 g wypestkowanych śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do obsypania placka po upieczeniu
Sposób wykonania:
  • Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i solą. Mieszamy
  • Margarynę topimy i studzimy
  • W misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i margarynę
  • Do płynnych składników dosypujemy sypkie. Dokładnie mieszamy
  • Ciasto przekładamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką
  • Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 55 minut
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem
 

11 komentarzy:

  1. Wygląda baaaardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Chętne bym taki do mleczka zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho. Bardzo lubię ciasta jogurtowe, smakują zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste ciasta lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja już zaparzam sobie kawę i sięgam po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Na pewno pyszny, ale proporcje podane w aptecznych wielkościach zawsze mnie porażają : 225 gram, 100gram, czy nie może na szklanki ????

      Usuń
    2. Pewnie i mozna, ale teraz każdy ma w domu wagę i to nie problem zważyć, a precyzja przy pieczeniu wcale nie jest nieważna ! :-)

      Usuń
  7. właśnie pieke..Ciasto po wkładaniu na blaszke bardzo sztywne,aż sie boję co z tego wyjdzie:( to mój pierwszy raz

    OdpowiedzUsuń
  8. Witajcie:) Właśnie piecze się moje ciacho ze śliwkami na "bazie" powyższego przepisu. Bazie, ponieważ zmieniłam wersję składników. Nie piekłąm jeszcze ciasta jogurtowego ale myślę, że jest zdecydowanie lżejsze niż inne...zatem opowiem, jaka jest moja wersja:
    - 2 szklanki mąki
    - 1/2 szkl cukru
    - 100 ml. jogurtu naturalnego
    - 1/3 szkl. oleju rzepakowego / może być przetwarzany w wyzszych temperaturach i jest
    zdecydowanie zdrowszy niż "zlewkowe" margaryny
    - 2 lyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 żółtka / białka ubiłam na sztywna pianę z połową cukru - pozostała do ciasta
    - pół małej fiolki zapachu arakowego /mój ulubiony/ oraz odrobinę do piany cytrynowego
    - śliwki ok 70 dkg. do ułożenia na cieście

    Piecze się w formie tortownicy, w nagrzanym do 180 st. piekarniku .ustawiłam czas na 55
    min ale po pół godzinie ustawię z "góra - dół" na sam "dół"

    Jestem bardzo ciekawa efektu - podzielę się:)

    DZIĘKUJĘ ANKO za inspirację:)

    Tymczasem Łasuszkowie:) Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń