piątek, 30 października 2015

Ciasteczka owsiane z ziarnami i żurawiną

Ciasteczka owsiane z ziarnami i żurawiną




 
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem ziaren i żurawiny. Z podanej ilości składników wychodzi ok 25 dość sporych ciasteczek, które na prawdę smakują wybornie. Oprócz smaku mają też swoje zalety, bo zawierają głównie płatki owsiane i sporo ziarna, a oprócz tego żurawinę. warto je upiec, bo nie ma przy nich zbyt dużo pracy, a są wyśmienitą przekąską między posiłkami. Można je zabrać do pracy lub do szkoły np jako drugie śniadanie lub po prostu przekąskę. Wyśmienite do kawy.

Składniki:
  • 260 g płatków owsianych
  • 170 g masła
  • 120 g cukru 
  • 95 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 100 g żurawiny
  • w sumie 100 g pokruszonych orzechów włoskich (45 g ), pestek słonecznika( 2% g ) , nasion sezamu ( 30 g )i siemienia lnianego ( 10 g ) - gramy w nawiasach - takie proporcje były u mnie
Sposób wykonania:
  • Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą  masę, a następnie dodać jajko i dalej ucierać, aż masa nabierze jednolitej i puszystej konsystencji
  • W osobnej misce połączyć wszystkie suche składniki łącznie z ziarnami i orzechami ( bez żurawiny ) i dokładnie wymieszać
  • Suche składniki dodać do masy maślanej i mieszać, aż masa oblepi suche składniki ( początkowe może sie to wydawać niemożliwe, ale nie będzie z tym problemu )
  • Z gotowej masy formować kulki orzecha włoskiego i kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę robiąc między ciastkami niewielkie odstępy. Inną metodą jest ( ja właśnie tak ostatnio robiłam ) wykorzystanie obręczy do wycinania kółek na pierogi. Do środka obręczy wkładamy łyżką nieco ciasta i ugniatamy, aby było równomiernie rozprowadzone. Ciasteczko powinno mieć ok 5-6 min. Zdejmujemy obręcz. Ciasto możemy przytrzymać łyżką, aby nie oderwało się razem z obręczą. Po zdjęciu obręczy przyklepujemy nieco boki ciastka
  • Pieczemy w funkcji termoobiegu w temperaturze 170 stopni ok 15 minut. Wyjmujemy blachę z piekarnika i studzimy na niej ciasteczka
 

 

3 komentarze:

  1. pyszne zdrowe i wartościowe
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, ja bardzo lubię takie ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciacha uwielbiam! :) idealna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń