niedziela, 25 października 2015

Żeberka w jasnym sosie

Żeberka w jasnym sosie


 
Mięso z żeberek wieprzowych smakuje mi bardzo, dlatego żeberka kupuję dość często i staram się przyrządzać je na różne sposoby. Tym razem przepis na żeberka w jasnym sosie.

Składniki:
  • 1,5 kg żeberek
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki pół łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka majeranku
  • mąka ( 2-3 łyżki do zagęszczenia sosu + 3-4 łyżki do oprószenia żeberek )
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Żeberka myjemy, odkrawamy tłuszcz i porcjujemy na mniejsze części
  • Kawałki mięsa solimy, oprószamy pieprzem i mąką 
  • Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim żeberka ( z każdej strony ), aż ładnie zbrązowieją
  • Obsmażone żeberka przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Do mięsa dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok 1 godziny. Po tym czasie żeberka doprawiamy kminkiem, papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem. Przykrywamy i gotujemy jeszcze ok pół godziny. Część wody odparuje, więc jeśli jej będzie za mało uzupełniamy ją w trakcie gotowania. Nieco wody będziemy tez potrzebować do rozprowadzenia mąki i zagęszczenia nią sosu
  • W naczyniu ( ja w miarce z dzióbkiem ) rozprowadzamy mąkę z zimną wodą ( niepełna szklanka ). Dobrze mieszamy, aby nie było grudek ( ja trzepaczką rózgową ) i wlewamy powoli do sosu cały czas mieszając go, aby nie zrobiły się kluchy. Ja często wyjmuję na czas zagęszczania sosu kawałki mięsa do miski i dopiero zagęszczam sos, bo łatwiej jest go wtedy mieszać. Jeśli uzyska pożądaną konsystencję wkładam mięso z powrotem do sosu i jeszcze chwile razem gotuję ( nie za długo, bo sos z mąką lubi się przypalać i przywierać do dna ). Jeśli chodzi o zagęszczanie sosu trudno jednoznacznie podać ilość mąki, bo woda w czasie gotowania odparowuje, możemy ja uzupełniać lub nie, więc różna ilość mąki zagęści nasz sos do odpowiadającej nam konsystencji. Dlatego nie wlewamy od razu wszystkiej wody z mąką, tylko stopniowo. Czekamy, aż się zagotuje i jeśli sos jest za rzadki wlewamy kolejna porcję płynu itd
  • Żeberka doskonale smakują z ziemniakami bądź kaszą jęczmienną i ćwikłą z chrzanem albo surówką z kiszonej kapusty

3 komentarze:

  1. Ja akurat za żeberkami nie przepadam, ale moja rodzinka je uwielbia, więc często goszczą u nas na obiad. Pomysł na sos ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że takich żeberek to ja jeszcze nie jadłam a z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń