poniedziałek, 28 grudnia 2015

Ćwikła z pieczonych buraków

Ćwikła z pieczonych buraków

      Buraki ostatnio częściej piekę niż gotuję. Ich smak i kolor są intensywniejsze, a więc przygotowana z nich jarzynka do obiadu smaczniejsza. Buraki wymagają dość długiego pieczenia aby zmiękły, dlatego lepiej wybierać buraki niewielkie bądź średnie, wtedy szybciej się upieką.



Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 1 - 2 łyżki tartego chrzanu
  • mielony kminek ( 1/4 łyżeczki )
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • cukier
Sposób wykonania:
  • Buraki myjemy, osuszamy, a następnie każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy widelcem, czy buraki są już wystarczająco miękkie 9 długość pieczenia zależy od wielkości i gatunku buraków )
  • Po wystudzeniu buraki obieramy i ścieramy 
  • Doprawiamy w zależności od gatunku i smaku buraczków odpowiednią ilością cukru ( ok 0,5 łyżeczki ), solą, kminkiem i sokiem z cytryny ( ilość według uznania i upodobania ). Na koniec dodajemy starty chrzan ( może być ze słoiczka )

3 komentarze:

  1. ja od lat już piekę buraki a nie je gotuję ;) Zazwyczaj piekę je ok 1,5 h i zostawiam w piekarniku aż wystygną

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ja ją uwielbiam :-) do mięs jest wspaniała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. buraczki uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń