Ciasto z daktylami
Daktylowiec
Babka daktylowa
Daktylowiec to kolejne ciasto, które mogłabym zajadać bez końca. Nie specjalnie lubię te z masami, wolę ciasta typu keks, babka z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Daktylowiec to ciasto na miodzie. Z pysznymi dodatkami, zwłaszcza z daktylami. Jak na mój gust bardzo smaczne, odpowiednio wilgotne, a co do dodatków, to każdy oprócz daktyli może do niego dorzucić to co zechce. Polecam!
Ciasto upiekłam w 2 keksówkach o wymiarach: 26x12 cm. Składniki łatwo podzielić na pół i upiec jedną keksówkę.Babka daktylowa
Daktylowiec to kolejne ciasto, które mogłabym zajadać bez końca. Nie specjalnie lubię te z masami, wolę ciasta typu keks, babka z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Daktylowiec to ciasto na miodzie. Z pysznymi dodatkami, zwłaszcza z daktylami. Jak na mój gust bardzo smaczne, odpowiednio wilgotne, a co do dodatków, to każdy oprócz daktyli może do niego dorzucić to co zechce. Polecam!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml miodu naturalnego
- 220 ml maślanki
- 6 łyżek cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 porcja przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g suszonych daktyli
- w sumie 150 g innych bakali: rodzynki, orzechy, kandyzowany ananas, daktyle
- Miód, cukier, masło, kakao, kawę i przyprawę do piernika rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając, a następnie studzimy
- Ostudzoną masę łączymy z maślanką, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, jajka i dokładnie mieszamy
- Do masy dodajemy posiekane daktyle i inne bakalie ( jeśli dodajemy rodzynki, to wcześniej moczymy je ok 15 min w gorącej wodzie i odsączamy dokładnie ) i dokładnie mieszamy
- Formy natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do nich ciasto
- Pieczemy w rozgrzanym do 180 st piekarniku ok 50 minut
- Po upieczeniu zostawiamy przez jakiś czas w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy i studzimy w foremkach
- Po ostudzeniu dowolnie dekorujemy. Ja oblałam ciasto czekoladą i udekorowałam bakaliami
Czym można zastąpić maślankę? - Jogurt, śmietana, mleko ewentualnie serwatka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Katarzyna.
Polecam maślankę! Czemu chcesz ją zastępować czyms innym?
UsuńPonieważ maślanki nie lubię. Zawsze mam w domu pozostałe art.
UsuńPozdrawiam KK
Wspaniałe ciacho, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńciacho wygląda smakowicie, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńO proszę, ale się zgrałyśmy, u mnie dzisiaj też daktylowe ;) Pyszne w Twoim wydaniu!
OdpowiedzUsuńCiacho prezentuje się świetnie :) Ciekawa jestem smaku, bo nie jadłam jeszcze nigdy daktylowca :)
OdpowiedzUsuń