czwartek, 25 lutego 2016

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Sałatka z tuńczyka i ryżu



I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam majonezu! Ale te czasy mam już dawno za sobą Teraz co rusz nachodzi mnie chęć na jakąś sałatkę z majonezem. Mam kilka ulubionych. Dziś przedstawię jedną z nich, zdaje się, że najbardziej klasyczną. Bardzo prostą w wykonaniu, a bardzo smaczną. Wyśmienitą na kolację. Czasem, jak nie mam ochoty na stanie w kuchni i gotowanie obiadu, w zamian przyrządzam właśnie tę sałatkę.
   Podaję ją z chlebem i wędliną. A mój mąż lubi do niej pomidora.

 




Składniki:
  • 1 woreczek białego ryżu
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2-3 większe ogórki konserwowe
  • ok. 10 -15 dkg sera żółtego
  • pieprz
  • majonez ( mały słoiczek )

Sposób przygotowania:

Gotujemy torebkę ryżu w lekko osolonej wodzie.Do przestudzonego ryżu dodajemy odcedzonego tuńczyka, kukurydzę, pokrojone w drobną kosteczkę ogórki i starty na grubych oczkach ser żółty. Oprószamy pieprzem. Wszystko mieszamy. Dodajemy majonez i sałatka gotowa! 

 

7 komentarzy:

  1. Robię podobną i bardzo mi smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. ta sałatka jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna sałatka! Idealna na śniadanie i kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla ilu osób jest podana ta porcja ?...zastanawiam się nad podwojeniem ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakieś 4 -5 porcji, choć to sprawa indywidualna, zależy jakie duże porcje jesteśmy w stanie zjeść:-)

      Usuń
  5. Dziękuję tzn...że jedna porcja wystarczy..kolorowych senków życzę .

    OdpowiedzUsuń