czwartek, 10 marca 2016

Kolorowa babka wielkanocna. Wielkanocna babka ucierana

Kolorowa babka wielkanocna. 

 Wielkanocna babka ucierana




 Czas wielkanocny się zbliża, więc proponuję Wam kolejną babkę, którą możecie przyrządzić na wielkanocny stół. Babka jest czterokolorowa. Idealnie nadaje się do kawy czy herbaty. Można ją też zabrać z powodzeniem jako przekąskę do szkoły czy pracy. Ale przede wszystkim ciekawie przystroi wielkanocny stół. 
Babkę upiekłam w formie na babkę o średnicy 23 cm.

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 250 g masła + łyżka
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki suchego maku
  • 30 g kisielu wiśniowego ( bez cukru )
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
  • Miękkie masło ucieramy  z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy żółtka i ucieramy dalej
  • Do utartej masy dodajemy partiami mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, mąka ziemniaczana i szczyptą soli. Cały czas ucieramy ( na niższych obrotach ). Między kolejnymi partiami maki dolewamy też partiami mleko
  • Ubijamy pianę z białek dodając do nich kilka kropli aromatu migdałowego i dodajemy do ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do następnej mak, a do kolejnej 2 łyżki mąki pszennej. Poszczególne części ciasta mieszamy z dodanymi składnikami
  • Formę na babkę ( o średnicy ok 23 cm ) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą
  • Do formy przekładamy najpierw ciasto kakaowe. Na niego wykładamy ciasto jasne. Następna warstwę powinno stanowić ciasto wiśniowe, a na koniec wykładamy ciasto z makiem
  • Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut
  • Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i oblewamy polewą
 

3 komentarze: