wtorek, 19 kwietnia 2016

Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka

Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka



 

Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym. Bardzo smaczny i sycący obiad. Tym razem mięso ugotowałam ekstra do pierogów, bo zazwyczaj korzystam z mięsa z rosołu ( zwykle wołowego ). Miałam akurat jeszcze kawałek udźca z indyka, którego większą część wykorzystałam już wcześniej. Zostało mi jakieś 30 dag mięsa, które ugotowałam, a co dalej to dowiecie się z opisu poniżej. 



Składniki:

Na ciasto: ( na około 35 pierogów)
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g mrożonego poszatkowanego szpinaku 
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • gorąca woda
Na farsz :
  • 35 -40 dag mięsa z indyka ( u mnie kawałek udźca )
  • 1 duża marchewka
  • sól 
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • 1 jajko
  • cebula
  • 3- 4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
  • Z  podanych wyżej składników zagniatamy ciasto tz mąkę, szpinak, żółtko, olej i sól mieszamy. Gdy składniki są już wymieszane stopniowo dolewamy tyle wody, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Szpinak przed dodaniem do ciasta rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. 
  • Gotowe ciasto pozostawiamy na 15 minut w misce przykrytej ściereczką
  • Mięso gotujemy wraz z marchewką w osolonej wodzie, Możemy też użyć mięsa i marchewki z rosołu.
  • Ugotowane mięso i marchewkę mielimy. Dodajemy jajko oraz zeszkloną cebulę wraz z olejem. Całość doprawiamy pieprzem, delikatnie solą oraz suszoną bazylią. Mieszamy
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółeczka. Na każde nakładamy odpowiednią ilość farszu i sklejamy
  • Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 4 minuty od wypłynięcia
  • Podajemy z cebulką podsmażoną na oleju

5 komentarzy:

  1. Domowe pierożki! Wyglądają pysznie. Najlepsze z odrobiną masełka... o jejku zaśliniłam klawiaturę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Super pomysł :) Pierogi świetnie się prezentują i na pewno jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować przepis...choć troszkę go zmodyfikuje...na bezglutenowe ciasto. Zdjęcia kuszące!!
    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne pierożki :) szkoda, że nie lubię ich lepić :p

    OdpowiedzUsuń