Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym. Bardzo smaczny i sycący obiad. Tym razem mięso ugotowałam ekstra do pierogów, bo zazwyczaj korzystam z mięsa z rosołu ( zwykle wołowego ). Miałam akurat jeszcze kawałek udźca z indyka, którego większą część wykorzystałam już wcześniej. Zostało mi jakieś 30 dag mięsa, które ugotowałam, a co dalej to dowiecie się z opisu poniżej.
Składniki:
Na ciasto: ( na około 35 pierogów)
- 250 g mąki pszennej
- 80 g mrożonego poszatkowanego szpinaku
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- gorąca woda
- 35 -40 dag mięsa z indyka ( u mnie kawałek udźca )
- 1 duża marchewka
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- 1 jajko
- cebula
- 3- 4 łyżki oleju
- Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto tz mąkę, szpinak, żółtko, olej i sól mieszamy. Gdy składniki są już wymieszane stopniowo dolewamy tyle wody, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Szpinak przed dodaniem do ciasta rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
- Gotowe ciasto pozostawiamy na 15 minut w misce przykrytej ściereczką
- Mięso gotujemy wraz z marchewką w osolonej wodzie, Możemy też użyć mięsa i marchewki z rosołu.
- Ugotowane mięso i marchewkę mielimy. Dodajemy jajko oraz zeszkloną cebulę wraz z olejem. Całość doprawiamy pieprzem, delikatnie solą oraz suszoną bazylią. Mieszamy
- Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółeczka. Na każde nakładamy odpowiednią ilość farszu i sklejamy
- Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 4 minuty od wypłynięcia
- Podajemy z cebulką podsmażoną na oleju
Domowe pierożki! Wyglądają pysznie. Najlepsze z odrobiną masełka... o jejku zaśliniłam klawiaturę...
OdpowiedzUsuńWow! Super pomysł :) Pierogi świetnie się prezentują i na pewno jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis...choć troszkę go zmodyfikuje...na bezglutenowe ciasto. Zdjęcia kuszące!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
Pysznie, ten smak bardzo mi odpowiada :))
OdpowiedzUsuńpyszne pierożki :) szkoda, że nie lubię ich lepić :p
OdpowiedzUsuń