niedziela, 10 kwietnia 2016

Pyszne ciasto dyniowe z orzechową kruszonką

Pyszne ciasto dyniowe z orzechową kruszonką





     Dynię lubię, więc co roku kupuję kilka dużych owoców, które przerabiam na różne sposoby. Jeszcze teraz mam dwa nietknięte duże okazy dyni. Stoją w kuchni i całkiem dobrze się trzymają. Do ciasta, które Wam dziś przedstawiam wykorzystałam puree z dyni, które w ubiegłej jesieni zamroziłam. Odważone i opisane ( waga ) porcje są jak znalazł w ciągu całego roku zarówno do słodkich ciast, jak i zup czy innych pikantnych potraw. Niedługo zabiorę się za rozkrojenie dyni, która stoi w kuchni, bo dziś wyciągnęłam ostatnie mrożone puree. 
Ciasto jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Nie potrzebujemy do niego nawet robota. Mieszamy w osobnych miskach składniki suche i mokre, a potem je wszystkie łączymy i po robocie.
Ciasto jest na prawdę smakowite, wilgotne, a nie suche. Samo ciasto jest pyszne, a do tego kruszonka, chrupiąca nadająca ciastu jeszcze dodatkowych walorów smakowych. Warto spróbować! Oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pozostałości dyni w swoich zapasach.
Jak zrobić puree z dyni znajdziecie TUTAJ. Ale to przyda się Wam pewno dopiero w jesieni.



Składniki:

Na ciasto:

Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru ( dałam trzcinowy )
  • 3 łyżki drobno pokruszonych orzeszków ziemnych ( kupiłam gotowe pokruszone )
Składniki mokre:
  • 300 g puree z dyni
  • 60 g naturalnego miodu 
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 jajka ( L )
  • 1/4 szklanki oleju
 Na kruszonkę:
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki drobno poszatkowanych orzeszków ziemnych
Sposób wykonania:
  • W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre
  • Przygotowujemy kruszonkę: łączymy wszystkie składniki suche z masłem i rozcieramy w dłoniach, aż powstanie kruszonka
  • Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy łyżką, aż składniki suche zwilgotnieją i utworzy się jednolita masa
  • Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy tartą bułką. Ciasto wyrównujemy i posypujemy kruszonką
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 65 minut na ustawieniu góra - dół. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do przestygnięcia. Po około pół godzinie ciasto wyjmujemy z keksówki na kratkę i studzimy
 
 

5 komentarzy:

  1. chętnie skusiłabym się na kwałeczek ;) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że widziałam wczoraj w sklepie dynię....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z własnego doświadczenia wiem, że w sumie nie trudno ją przechować do wiosny. U mnie jeszcze czekają dwie duże dynie na jakieś moje pomysły:-)

      Usuń
  3. fajne ciacho do kawki :) mam jeszcze trochę puree z dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ostatnia dynia niestety się zepsuła i nie mam żadnych zapasów. Ciasto prezentuje się super! Na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń