poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Szybkie ciasto z białek z owocami

Szybkie ciasto z białek z owocami



 
Zdarza się, że przy wypiekach zostają nam białka. Czasami całkiem sporo. Jakoś tak nie lubię ich wyrzucać, więc po prostu je mrożę.W plastikowych pojemniczkach z przykrywkami. Oczywiście nie mrożę każdego białka w osobnym pojemniku, lecz gromadzę je po kilka w jednym tz jak z jakiegoś wypieku zostają mi np 3 białka wlewam je do pojemniczka i podpisuję, ile białek w nim umieściłam. Po rozmrożeniu trudno jest rozpoznać ilość białek, bo robi się z nich jedna zwarta substancja, nie tak jak ze świeżymi. Gdy zostaje mi kolejne białko dodaję go do zamrożonych i podpisuję 3+ 1. Nie gromadzę więcej niż 6 - 7 białek w jednym pojemniczku, gdyż najwyżej tyle można wykorzystać przy jednorazowym wypieku. Gdy zachodzi potrzeba wyjmuję pojemnik, rozmrażam białka i potem można z nimi już robić, co dusza zapragnie:-).
Po świętach zgromadziłam  całkiem sporo białek, a czas robić porządki w zamrażalce przed nowym sezonem owocowym. Padło na ciasto z samych białek, które robi się szybko. Jest całkiem smaczne i niedrogie, więc jeśli nie chcemy wyrzucać białek możemy pokusić się właśnie o takie ciasto na deser.
Na wierzchu ciasta poukładałam jabłka, ale można wykorzystać inne ulubione owoce

 

Składniki:
  • 7 białek
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • sok z połowy dużej cytryny
  • cukier waniliowy ( 16 g )
  • szczypta cynamonu 
Sposób wykonania:
  • Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
  • Do ubitych białek dosypujemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając ciasto, ale na mniejszych obrotach oraz dodajemy olej
  • Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy masłem
  • Na cieście układamy obrane jabłka pocięte na ósemki. Po obraniu skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut

8 komentarzy:

  1. Szybko i pysznie, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz gdy mamy ochotę na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne i kusi do jedzenia i upieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne ciasto! Pięknie się prezentuje i na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wyjęłam ciacho z piekarnika, będzie na deser po dzisiejszym grilowaniu :)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne i rzeczywiście szybko się robi.
    Świetny pomysł na wykorzystanie białek.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń