sobota, 14 maja 2016

Chleb orkiszowy na suchych drożdżach. Prosty chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy na suchych drożdżach. 
Prosty chleb orkiszowy




     
   Bardzo lubię ten chleb. Piekę go zazwyczaj na suchych drożdżach. Mam wrażenie, że mniej są potem wyczuwalne. A ponadto nie robię żadnych zaczynów. Są więc i wygodniejsze. 
Chleb piekę w specjalnej keksówce do chleba z nieprzywieralną powłoką. Kupiłam ją kilka lat temu i jestem z niej bardzo zadowolona. Chleb ładnie odstaje od formy. Nigdy się nie przykleja. 
Ciasto wyrabiam przy pomocy robota stacjonarnego, tak więc nie ma przy nim dużo pracy, a smakuje bardzo dobrze. 
Ważne jest, aby chleb po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy i studzić na kratce kuchennej.



Składniki:
  • 600 g mąki orkiszowej
  • 450 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki solo
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki masła lub oliwy
Sposób wykonania:
  • Do miski  wlewamy lekko ciepłą wodę. Wsypujemy do niej sól i dodajemy masło ( miękkie ) lub oliwę. Mieszamy do rozpuszczenia składników
  • Na wodę wsypujemy mąkę, na nią cukier, a na sam wierzch drożdże. Mieszamy. Ja robię ciasto na ten chleb w robocie kuchennym. Robot pracuje kilka minut, aby składniki dokładnie się wymieszały i połączyły
  • Po dokładnym wyrobieniu ciasta przekładamy go do formy. Ja posiadam specjalną formę do chleba, do której ciasto nigdy nie przywiera. Można ją posmarować tłuszczem ( ja masłem ) lub też nie
  • Ciasto w formie równo rozprowadzamy za pomocą łopatki, gdyż nie jest na tyle płynne, aby samo się równomiernie rozlało wewnątrz foremki
  • Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeśli kuchnia jest chłodna najlepiej wstawić go do piekarnika przy zapalonej lampce i czekać aż przynajmniej podwoi swoją objętość. ja mam dość dużą formę, więc nie ma obaw, że ciasto mi ją przerośnie i zacznie się wylewać, ale jeśli będziecie piec chleb w mniejszej keksówce to trzeba sprawdzać, czy aby nie jest już go za dużo. W zależności od warunków temperaturowych rośnie w różnym tempie. Ostatnio wstawiłam ciasto do wyrośnięcia do piekarnika, w którym chwilę wcześniej piekłam ciasteczka. Ostudziłam go oczywiście, ale było w nim i tak ciepło. Ciasto wyrosło ładnie, ale wcale się nie spieszyło
  • Jeśli ciasto wyrasta nam w piekarniku, to jak już osiągnie odpowiednią objętość włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy licząc od momentu jak osiągnie wymaganą temperaturę ok 50 minut
  • Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika. Studzimy ok 10 min, a następnie wyjmujemy z formy na kratkę kuchenną. Spód musi być "przewiewny". Kroimy po całkowitym wystudzeniu
 

1 komentarz: