Młoda kapusta gotowana z koperkiem i pomidorami
Nadszedł czas, aby ugotować młodą kapustę. U nas to typowy wiosenny dodatek do schabowego. Niemożliwa jest wiosna bez młodej kapusty w kuchni. Przepis, który dziś przedstawiam jest szybki, a kapustka wychodzi wyśmienita. Spróbujcie!
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- 10 dag boczku
- 2 pomidory
- 1 łyżka ekologicznej przyprawy do zup tzw jarzynki
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- szczypta ostrej papryki mielonej
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. W garnku delikatnie solimy i zalewamy ok 3 szklankami wody. Gotujemy ok 10 minut, aż kapusta nieco zmięknie
- Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy do kapusty ( tłuszcz wg uznania )
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Dorzucamy do kapusty
- Do kapusty dodajemy łyżkę jarzynki. Chwilę wszystko gotujemy
- Kapustę doprawiamy papryką, pieprzem, ewentualnie solą i sokiem z cytryny. Mieszamy
- Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do kapusty. Zagotowujemy
- Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i jeszcze całość chwilę gotujemy
- Podajemy do młodych ziemniaków ze schabowym lub do innych mięs. Doskonale smakuje też solo z pieczywem
młodą kapuchę w takim wydaniu uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńJa też nie wyobrażam sobie wiosny bez młodej kapusty! Musi się pojawić jako dodatek do ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńZawsze na czasie taka kapustka! ;)
OdpowiedzUsuń