niedziela, 1 maja 2016

Młoda kapusta gotowana z koperkiem i pomidorami

Młoda kapusta gotowana z koperkiem i pomidorami



 
Nadszedł czas, aby ugotować młodą kapustę. U nas to typowy wiosenny dodatek do schabowego. Niemożliwa jest wiosna bez młodej kapusty w kuchni. Przepis, który dziś przedstawiam jest szybki, a kapustka wychodzi wyśmienita. Spróbujcie!

 

Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 10 dag boczku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka ekologicznej przyprawy do zup tzw jarzynki
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. W garnku delikatnie solimy i zalewamy ok 3 szklankami wody. Gotujemy ok 10 minut, aż kapusta nieco zmięknie 
  • Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy do kapusty ( tłuszcz wg uznania )
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Dorzucamy do kapusty
  • Do kapusty dodajemy łyżkę jarzynki. Chwilę wszystko gotujemy
  • Kapustę doprawiamy papryką, pieprzem, ewentualnie solą i sokiem z cytryny. Mieszamy
  • Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do kapusty. Zagotowujemy
  • Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i jeszcze całość chwilę gotujemy
  • Podajemy do młodych ziemniaków ze schabowym lub do innych mięs. Doskonale smakuje też solo z pieczywem
 

3 komentarze:

  1. młodą kapuchę w takim wydaniu uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie wyobrażam sobie wiosny bez młodej kapusty! Musi się pojawić jako dodatek do ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze na czasie taka kapustka! ;)

    OdpowiedzUsuń