sobota, 21 maja 2016

Zrazy z mięsa mielonego w sosie. Zrazy mielone

Zrazy z mięsa mielonego w sosie
 Zrazy mielone



 
Zrazy to danie, które robię zdecydowanie za rzadko. Są bardzo smaczne i wcale nie jakieś pracochłonne. Dziś przedstawiam ich wersję podstawową, bo mogą być też zrazy z farszem. Ale takie bez dodatków w sosie też są bardzo smakowite i zachęcam do wypróbowania przepisu, kto takich zrazów jeszcze nie robił.

Składniki: ( na ok 10 zrazów)
  • 600 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól 
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • 1 łyżka suszonej jarzynki 
  • mielony kminek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • mąka pszenna i ziemniaczana do zagęszczenia sosu i obtoczenia zrazów
Sposób wykonania:
  • Mięso łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką ( ja mielę ja razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mięsa ), startą cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy jajko, sól, pieprz, łyżkę majeranku i płaską łyżeczkę słodkiej papryki mielonej. Dokładnie wyrabiamy masę
  •  Z mięsa formujemy podłużne zrazy i obtaczamy w mące pszennej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem 
  • W garnku zagotowujemy wodę z zielem angielskim, liściem laurowym i jarzynką. Wody powinno być tyle, aby przykryła zrazy
  • Obsmażone mięso przekładamy do gotującej się wody i gotujemy ok 30 minut
  • Pod koniec sos doprawiamy ostrą papryką ( pół łyżeczki ), kminkiem mielonym( pół łyżeczki ), majerankiem ( ok 1 łyżki ) i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę wszystko gotujemy
  • Sos zagęszczamy niewielką ilością zimnej wody rozmieszanej z mąką pszenną i ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od ilości sosu. Ja dałam 1, 5 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie rozmieszaną wodę z mąką wlewamy do sosu i szybko mieszamy. Chwilę razem gotujemy
  • Zrazy z sosem doskonale smakują z kaszami: jęczmienną czy gryczaną
 

7 komentarzy:

  1. Zraziki pierwsza klasa. Na obiadek idealne :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzinka bardzo lubi zrazy :) Z takiego obiadu byliby na pewno zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego nie można tego przepisu wydrukować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie potrafię określić słów zachwytu. Zrazy są świetne. Super delikatne mięso i jest pyszne przede wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam niedawno, wyszły pyszne i bardzo dziękuję za przepis. Kupiłam mięso z indyka ( udziec ).

    OdpowiedzUsuń