czwartek, 23 czerwca 2016

Gulasz wołowy z papryką

Gulasz wołowy z papryką



Gulasze bardzo lubimy, a wołowy smakuje nam szczególnie. Tym razem przygotowałam gulasz wołowy na szybko, bo przez pomyłkę wyciągnęłam nie to mięso co trzeba z zamrażarki. Został mi kawałek pręgi, którą użyłam do zupy gulaszowej po meksykańsku i zamroziłam go. Zapomniałam i wyciągnęłam myśląc, że to wieprzowina. Więc jak się rozmroziło i zauważyłam, że to mięso wołowe na szybko zrobiłam gulasz. A że pręga gotuje się dość szybko, jak na wołowinę, to i obiadu nie jedliśmy wieczorem, choć trochę opóźniony był. Gulasz bardzo smaczny, nieco urozmaicony dodatkiem papryki.

Składniki:
  • ok 1 kg pręgi wołowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • olej do obsmażenia mięsa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy i kroimy w grubszą kostkę, cebulę dość drobno kroimy
  • Na  rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wykładamy mięso wcześniej oprószone solą i pieprzem
  • Smażymy aż odparuje woda i mięso ładnie nabierze brązowego koloru
  • W garnku zagotowujemy ok 1,5 litra wody z liściem laurowym i zielem angielskim
  •  Do gotującej się wody przekładamy mięso. Garnek przykrywamy i gotujemy ok 1,5 godziny
  • Po tym czasie do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, kminek i majeranek oraz ewentualnie sól. Dorzucamy pokrojoną w kawałki czerwoną paprykę i gotujemy jeszcze ok 30 minut. Gdyby woda zanadto wyparowała uzupełniamy jej braki
  • Po upływie 30 minut w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę tak, aby nie było grudek. Powoli i stopniowo dolewamy do gulaszu czekając co jakiś czas, aby gulasz ponownie się zagotował. W ten sposób stwierdzamy, czy nabrał już odpowiadającej nam gęstości. Chwilę razem gotujemy
  • Gulasz podajemy z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi i ulubioną surówką Smakuje też dobrze z pieczywem

7 komentarzy:

  1. Wołowy gulasz zdecydowanie najlepszy! My też lubimy najbardziej właśnie taki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) Bardzo lubię duszoną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzis taki gotuje dla narzeczonego :)

    OdpowiedzUsuń