Gulasz wołowy z papryką
Gulasze bardzo lubimy, a wołowy smakuje nam szczególnie. Tym razem przygotowałam gulasz wołowy na szybko, bo przez pomyłkę wyciągnęłam nie to mięso co trzeba z zamrażarki. Został mi kawałek pręgi, którą użyłam do zupy gulaszowej po meksykańsku i zamroziłam go. Zapomniałam i wyciągnęłam myśląc, że to wieprzowina. Więc jak się rozmroziło i zauważyłam, że to mięso wołowe na szybko zrobiłam gulasz. A że pręga gotuje się dość szybko, jak na wołowinę, to i obiadu nie jedliśmy wieczorem, choć trochę opóźniony był. Gulasz bardzo smaczny, nieco urozmaicony dodatkiem papryki.
Składniki:
- ok 1 kg pręgi wołowej
- 1 duża czerwona papryka
- olej do obsmażenia mięsa
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- Mięso myjemy i kroimy w grubszą kostkę, cebulę dość drobno kroimy
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wykładamy mięso wcześniej oprószone solą i pieprzem
- Smażymy aż odparuje woda i mięso ładnie nabierze brązowego koloru
- W garnku zagotowujemy ok 1,5 litra wody z liściem laurowym i zielem angielskim
- Do gotującej się wody przekładamy mięso. Garnek przykrywamy i gotujemy ok 1,5 godziny
- Po tym czasie do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, kminek i majeranek oraz ewentualnie sól. Dorzucamy pokrojoną w kawałki czerwoną paprykę i gotujemy jeszcze ok 30 minut. Gdyby woda zanadto wyparowała uzupełniamy jej braki
- Po upływie 30 minut w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę tak, aby nie było grudek. Powoli i stopniowo dolewamy do gulaszu czekając co jakiś czas, aby gulasz ponownie się zagotował. W ten sposób stwierdzamy, czy nabrał już odpowiadającej nam gęstości. Chwilę razem gotujemy
- Gulasz podajemy z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi i ulubioną surówką Smakuje też dobrze z pieczywem
Uwielbiam taki gulasz :)
OdpowiedzUsuńWołowy gulasz zdecydowanie najlepszy! My też lubimy najbardziej właśnie taki :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Bardzo lubię duszoną paprykę :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńMmm, obiad pyszny, super! :)
OdpowiedzUsuńDzis taki gotuje dla narzeczonego :)
OdpowiedzUsuńbez cebulki?
OdpowiedzUsuń