środa, 29 czerwca 2016

Likier z czerwonej porzeczki

 Likier z czerwonej porzeczki




Likier  z czerwonej porzeczki to kolejna już nalewka, którą Wam przedstawiam. Likier z czerwonej porzeczki jest na prawdę smaczny i aromatyczny, a bardzo prosty w przygotowaniu. Kto lubi się"bawić" w produkcję domowych nalewek i likierów to myślę, że powinien spróbować też likieru z czerwonej porzeczki. Na pewno mu posmakuje.  

 



Składniki:
  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra wódki
 Sposób wykonania:

Porzeczki płukamy i pozostawiamy do ocieknięcia na sicie. 
Następnie obieramy z ogonków i przekładamy do dużego słoja. Lekko je zgniatamy ( np drewnianą łyżką ) i zasypujemy cukrem. 
Wstrząsamy, zakrywamy ściereczką lub gazą i pozostawiamy je na parapecie przez kilka dni, aby puściły sok. 
Codziennie wstrząsamy, aby cukier łatwiej się rozpuścił. 
Po kilku dniach zalewamy wódką i zakręcamy słój. Odstawiamy na dwa miesiące. 
Po tym czasie odciskamy sok z owoców i filtrujemy nalewkę. 
Rozlewamy do butelek. Do degustacji po przynajmniej 6 miesiącach



8 komentarzy:

  1. jeszcze nie robiłam domowego likieru z porzeczek, ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Póki co niestety nie mogę sobie pozwolić na takie cuda póki karmie piersią, ale przyjdzie na to czas:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak filtrujemy owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalewkę filtruje się np przez filtr do kawy albo przez kilkakrotnie złożoną gazę

      Usuń
  4. Mmmm... pyszności! Lubię raz na jakiś czas napić się takiej domowej nalewki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, nie znałam takiej nalewki, mam porzeczki, więc może uda mi się przygotować taki likier :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisane. Mimo, że nie mam piwniczki z domowymi alkoholami to taki likier muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej nalewki nie znałam, super pomysł. I jaki piękny kolorek.

    OdpowiedzUsuń