środa, 8 czerwca 2016

Siekane kotlety drobiowe

Siekane kotlety drobiowe





Kotlety z siekanego mięsa drobiowego robię dość często. Są smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Lubimy je u nas. Nam pasuje do nich sos i czasami go przyrządzam. W takim wydaniu smakują nam one najbardziej, choć z ryżem bądź ziemniakami i ulubioną surówka też są pyszne. Dziś podaję przepis na ich wersję podstawową. Ale można je też przyrządzać z różnymi dodatkami. 

 

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  • Pierś myjemy i siekamy na niewielkie kawałki. Oprószamy papryką, solą, pieprzem. Mieszamy
  • Obsypujemy mąką i znów mieszamy
  • Dodajemy jajka i tartą bułkę
  • Masę dokładnie mieszamy
  • Smażymy na rozgrzanym oleju nakładając jak placki ziemniaczane. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż kotleciki ładnie się zarumienią
  • Z podanej ilości wychodzi 6 kotletów 
 Tu wersja zimowa czyli z sosem, najczęściej pieczarkowym.
 
 

4 komentarze:

  1. Super kotleciki, obiadek pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na liście składników znajduje się bułka tarta, czy dokładamy ją razem z mąką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umknęło mi, ale już uzupełniłam przepis:-)

      Usuń
  3. dawno ich nie robiłam, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń