sobota, 16 lipca 2016

Bób z kaszą gryczaną i kiełbasą

Bób z kaszą gryczaną, cukinią i kiełbasą



Inspiracją na to danie był przepis  Anulli, która prowadzi bloga  Fabryka Pomysłów. Trochę pozmieniałam i wyszło danie, które świetnie sprawdziło się na sycący obiad. Muszę przyznać, że kasza gryczana doskonale pasuje do bobu, jak i do pozostałych składników użytych w przepisie. 

Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 250-300 g bobu
  • 1 mała cukinia
  • 1 pęto kiełbasy ( u mnie wiejskiej )
  • 200 g chudego boczku
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
 Sposób przygotowania:
  • Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu
  • Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż nieco zmięknie. Pod koniec oprószamy delikatnie solą
  • Kiełbasę  kroimy w plasterki i podsmażamy
  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy wytopi się nieco tłuszczu dodajemy drobno posiekaną młodą cebulkę i chwilę razem smażymy
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy
  • Podajemy na ciepło
 

5 komentarzy:

  1. cieszę się, że Cię zainspirowałam :) Twoja wersja taka na bogato :) a kasza gryczana i bób to tak udane połączenie, które mnie zaskoczyło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie bardzo smaczne. Na bogato ze wzg na męską część domowników:-). Bób i kasza gryczana - strzał w 10:-)

      Usuń
  2. Mniam, wspaniałe danie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak smakuje na zimno, czy nie smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Trzeba spróbować!

      Usuń