niedziela, 24 lipca 2016

Szarlotka z papierówkami

Szarlotka z papierówkami




 
To kolejny przepis na pyszne ciasto z pierwszymi w sezonie jabłkami. Jako, że w moim ogrodzie co roku drzewko obdarowuje nas niezliczoną ilością dorodnych i bardzo smacznych papierówek, a ich czas leżakowania nie może być za długi, więc co rusz piekę z nimi ciasta i przyrządzam marmoladki albo soki. Dziś przepis na bardzo smaczne ciasto z tymi soczystymi owocami lata. Owoce są nieco kwaskowate, bo nie dodaję do nich za dużo cukru, ale słodycz ciasta łamie kwaskowatość jabłek. 

 

Składniki:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru + 4 łyżki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok 2 - 2,5 kg jabłek papierówek
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
  • Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grubsze plastry
  • Jabłka przekładamy do garnka. Podlewamy 2-3 łyżkami wody. Dosypujemy cukier  ( 4 łyżki ), cukier waniliowy i cynamon i prażymy na wolnym ogniu, aż jabłka staną się nieco szkliste i zmiękną. Następnie studzimy
  • Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miski malaksera i zagniatamy jednolite ciasto. Masło powinno być w temperaturze pokojowej pokrojone w drobniejsze kawałki. 
  • Wyrobione gładkie ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą częścią  wykładamy spód i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
  • Tortownicę i pozostałe ciasto wkładamy do lodówki na ok 1/2 godziny
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy i nakładamy do tortownicy ostudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski. Pokrywamy wierzch ciasta
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na funkcji termoobieg i pieczemy ok 40 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie z piekarnika i studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem

6 komentarzy:

  1. Ta krateczka jest absolutnie urocza. Idealne zwieńczenie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też już papierówki się pojawiły. Twoja szarlotka wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szarlotka - jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Papierówki to najlepsze jabłka jakie istnieją. A szarlotka z nimi - to dopiero jest pyszne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak duża tortownica?

    OdpowiedzUsuń