niedziela, 10 lipca 2016

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa






Taką zupę gotuję już któryś raz. Dawno temu znalazłam taki przepis w którejś z kolorowych gazet. Zupa na prawdę smakuje i pachnie jak nasze gołąbki, a robi się ją znacznie szybciej. Składniki te same, tylko danie płynne:-). 
Z podanej ilości składników wychodzi duży gar zupy. Równie dobrze, jak nie lepiej, smakuje na drugi dzień, więc można pokusić się o zrobienie takiej dużej porcji zupy, jeśli rodzina składa się z kilku osób. Danie właściwie jednogarnkowe - z powodzeniem wystarczy za cały obiad. U nas jadana jest dodatkowo z kromką chleba, więc tym bardziej jest daniem sycącym.

Składniki: ( na duży garnek zupy )
  • pół główki kapusty ( jeśli jest mała to cała. Najlepiej smakuje w tej zupie młoda kapusta ))
  • 500 g mięsa wieprzowego ( u mnie szynka )
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 1 gęsty przecier ( słoiczek 190 g )
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • ewentualnie koperek
Sposób wykonania:
  • Kapustę dość grubo szatkujemy
  • Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy mięso oprószone solą i pieprzem i smażymy mieszając, aby nie pozbijało się w grudki
  • W garnku zagotowujemy ok 3 litry wody
  • Usmażone mięso przekładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 30 minut
  • Następnie do wody z mięsem dodajemy przepłukany ryż oraz posiekaną kapustę i gotujemy kolejne 15 minut. W tym czasie solimy i doprawiamy pieprzem
  • Na koniec do zupy dodajemy przecier. Wcześniej można go rozprowadzić w szklance lub dwóch przegotowanej wody ( zależy jaka gęsta jest zupa i jaką gęstość chcemy uzyskać ). Zagotowujemy i ewentualnie gotujemy jeszcze chwilę, jeśli kapusta nie jest jeszcze zbyt miękka ( młodej wystarcza zazwyczaj 15 minut )
  • Na koniec smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy 
  • U nas podaje się ją dodatkowo z chlebem, choć jak najbardziej można jadać solo

11 komentarzy:

  1. Witam
    Ciekawa zupka napewno zrobie, a mam pytanie gdzie moge kupic takie swietnie miseczki na zupe, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam je już dość długo i nie pamiętam, gdzie je zakupiłam, ale faktycznie są fajne, bo w sam raz na porcję zupy jak dla mnie. Dla męża musi być większy talerz:-)

      Usuń
    2. Zrobilam....jest pyszna , dodalam pieprzu cayenne i dala popalic😀

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie ale czy aby na pewno 50 gram mięsa? pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiłam. Miało być 500g:-)

      Usuń
  3. Nigdy nie miałam okazji jeść takiej zupki, ale zapowiada się bardzo smakowicie. Na pewno kiedyś taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej zupki jeszcze nie gotowałam, ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością smakuje swietnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszne, szkoda że tak ciężkostrawne;( Weekendowy obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest rewelacyjna a dla dzieci super

    OdpowiedzUsuń