Kapusta kiszona gotowana z ziołami na zasmażce
Kapustę kiszoną jako dodatek do drugiego dania bardzo lubimy, więc ostatnio, mimo pory na świeże warzywa, ugotowałam kiszoną kapustę z dodatkiem ziół i z zasmażką. To bardzo smaczny i pasujący dodatek do schabowego czy mielonego. U nas podałam ją z kotletami mielonymi z cukinią ( przepis TUTAJ )
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kminek ( ok 0,5 łyżeczki)
- suszony majeranek
- suszony tymianek
- pieprz
- sól
- 3 łyżki mąki
- olej
- Kapustę odciskamy z nadmiaru soku ( sok zostawiamy, gdyby kapustę trzeba było zakwasić ) i kroimy na drobno
- Kapustę zalewamy wodą i gotujemy dodając do niej ziele angielskie, kminek i liście laurowe
- Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej przysmażoną na oleju drobno posiekaną cebulę i gotujemy jeszcze chwilę
- W tym czasie przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i dodajemy do niej mąkę. Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor zasmażki. Mieszamy, aby się nie przypaliła
- Zasmażkę nieco studzimy, przesypujemy do naczynia, dodajemy ok 0,5 szklanki wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek
- Wlewamy do kapusty, zagotowujemy
- Kapustę doprawiamy: majerankiem ( ok 1 łyzka ) i tymiankiem ( 2-3 szczypty bo jest bardzo aromatyczny ). Ewentualnie dosalamy. Chwilę gotujemy
- Podajemy do schabowego czy mielonego
Mój tato uwielbia taką kapustę i bardzo często je ją jako dodatek do ziemniaków i kotleta :)
OdpowiedzUsuńRobię taką, bardzo ją lubię
OdpowiedzUsuńFajny dodatek do obiadu. Polecam!
OdpowiedzUsuń