Kapusta kiszona gotowana z ziołami na zasmażce

 Kapusta kiszona gotowana z ziołami na zasmażce



 
Kapustę kiszoną jako dodatek do drugiego dania bardzo lubimy, więc ostatnio, mimo pory na świeże warzywa, ugotowałam kiszoną kapustę z dodatkiem ziół i z zasmażką. To bardzo smaczny i pasujący dodatek do schabowego czy mielonego. U nas podałam ją z kotletami mielonymi z cukinią ( przepis TUTAJ )

Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kminek ( ok 0,5 łyżeczki)
  • suszony majeranek
  • suszony tymianek
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki mąki
  • olej
Sposób wykonania:
  • Kapustę odciskamy z nadmiaru soku ( sok zostawiamy, gdyby kapustę trzeba było zakwasić ) i kroimy na drobno
  • Kapustę zalewamy wodą i gotujemy dodając do niej ziele angielskie, kminek i liście laurowe
  • Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej przysmażoną na oleju drobno posiekaną cebulę i  gotujemy jeszcze chwilę
  • W tym czasie przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i dodajemy do niej mąkę. Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor zasmażki. Mieszamy, aby się nie przypaliła
  • Zasmażkę nieco studzimy, przesypujemy do naczynia, dodajemy ok 0,5 szklanki wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek
  • Wlewamy do kapusty, zagotowujemy
  • Kapustę doprawiamy: majerankiem ( ok 1 łyzka ) i tymiankiem ( 2-3 szczypty bo jest bardzo aromatyczny ). Ewentualnie dosalamy. Chwilę gotujemy
  • Podajemy do schabowego czy mielonego
 

Komentarze

Prześlij komentarz