piątek, 19 sierpnia 2016

Zupa jarzynowa z dynią

Zupa jarzynowa z dynią





Zupa jarzynowa z dynią zrobiła u mnie furorę. Wszystkim smakowała. Nawet ci, którzy do amatorów dyni nie należą zjedli ją ze smakiem. Dynię dodajemy do zupy w postaci puree. Jak go zrobić znajdziecie na samym dole posta. Ja użyłam do zupy dynię o bardzo pomarańczowym miąższu stąd i kolor zupy wyszedł intensywny. Polecam, bo zupa jest smaczna, zdrowa i pożywna.


Składniki:
  • 600 g puree z dyni
  • 1 duża marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • pół pora
  • 15 dag kiełbasy
  • 2 duże ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Sposób wykonania:
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kosteczkę
  • Wrzucamy  do garnka z gotującą się wodą ( ok 2 litry ), gotujemy prawie do miękkości
  • Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i pokrojonego w półtalarki pora. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie
  • Na koniec do zupy dodajemy puree z dyni oraz pokrojoną w półtalarki kiełbasę podsmażoną na patelni
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem i obficie majerankiem. Chwilę wszystko razem gotujemy, żeby smaki się przegryzły
Jak zrobić puree z dyni znajdziecie TUTAJ. Przepis na puree, do którego odsyłam, jest to przepis na purre do słoików na zimę, ale oczywiście w ten sam sposób możemy przygotować puree na potrzeby bieżące. Jeśli nam zostanie trochę dyniowego musu można go zamrozić. Ja wcześniej ważę poszczególne porcje puree, opisuję na pojemniczku wagę i w odpowiednim momencie wyciągam porcję z zamrażalnika. Puree doskonale nadaje się do różnych dyniowych wypieków na słodko i nie tylko. Sporo przepisów na ciasta dyniowe znajdziecie na moim blogu


5 komentarzy:

  1. Myślę, że u mnie w domu również by posmakowała wszystkim :) Pomysł bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie łączyłam dyni z jarzynową bazą zupy. Dodatek kiełbasy z pewnością sprawia, że wszystkim smakuje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł by urozmaicić jarzynową dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dynię, więc zupa na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń